Na De Behandeling Wordt U Intensief Begeleidt Door De Arts En Verpleegkundige
123

Photodynamische therapie (PDT)

Naast chirurgie, radiotherapie en chemotherapie kan photodynamische therapie (PDT) beschouwd worden als een effectieve behandeling bij een lokale vorm van hoofd-halskanker. Het Antoni van Leeuwenhoek heeft landelijk en Europees gezien de meeste deskundigheid op het gebied van PDT.

Lichtgevoelige stof

PDT is gebaseerd op de interactie tussen een lichtgevoelige stof (fotosensitizer), zuurstof en laserlicht met een specifieke golflengte. Bij deze behandeling krijgt u via een injectie de stof foscan toegediend. Deze stof hecht zich met name aan de tumorcellen maar maakt ook de rest van het lichaam gevoelig voor licht. Vier dagen na de injectie wordt de tumor lokaal belicht met een laser. Hierdoor ontstaat er ter plaatse van de tumor een chemische reactie, waardoor de tumorcellen afsterven.

Voordelen PDT

PDT heeft veel voordelen. Ten eerste is het een kortdurende, eenmalige behandeling. Ten tweede is zeer nauwkeurig toe te passen, waardoor er minder snel sprake is van functieverlies van het behandelde gebied. Daarnaast kan het worden ingezet na eerdere chirurgische of radiotherapeutische behandelingen of een eerdere behandeling met PDT.

Meer informatie

Hoe gaat PDT in zijn werk?

Allereerst krijgt u een injectie met de lichtgevoelige stof Foscan thuis toegediend.

Vier dagen na de injectie belichten we de tumor met een rood laserlicht. De hoeveelheid licht wordt nauwkeurig berekend en het gezonde weefsel rondom de tumor wordt afgeschermd. De belichting duurt 200 seconden. De behandeling kan onder narcose of plaatselijke verdoving plaatsvinden. Dit hangt af van de tumorlocatie. Afhankelijk van de behandeling zult u voor één of meer dagen worden opgenomen.

Voorzorg

Voor de behandeling wordt u intensief begeleid.

U krijgt informatie over hoe u zich tegen licht kunt beschermen, hoe u uw huis of kamer kunt verduisteren en over de pijnmedicatie. 
Ook ontvangt u een lichtmeter om de lichtintensiteit in huis te meten en een schema voor lichtintensiteit.

Bijwerkingen en gevolgen

De eerste 6 tot 8 weken na de belichting is het behandelde weefsel pijnlijk door het afsterven van het tumorweefsel. Ook kan het behandelde gebied opzwellen, waardoor slikken bijvoorbeeld moeilijk gaat. Standaard wordt er gerichte pijnmedicatie gegeven en medicatie om de zwelling te verminderen.

Door de ingespoten stof wordt het gehele lichaam gevoelig voor zowel kunst- als daglicht. Blootstelling aan licht kan leiden tot verbranding van de huid, zoals bij zonnebaden: van roodheid tot blaren. Om dit te voorkomen moet u twee weken volgens een opbouwend schema u huid laten wennen aan licht. Als u in het daglicht naar buiten gaat, moet u uw gehele lichaam bedekken – dus ook uw gezicht. Na twee weken kunt u stapsgewijs uw huid weer aan daglicht laten wennen.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt u ook intensief begeleid.

Wij bellen u 2 maal per week, gedurende 4 weken. Zo gaan we na of u last van pijnklachten heeft, last van plotselinge zwellingen of andere klachten. Eventueel passen we de pijnmedicatie aan. Uiteraard kunt u altijd zelf contact opnemen met de arts of verpleegkundige.

 

Ontwikkelingen

Op het gebied van PDT doen we voortdurend onderzoek. Dat heeft ertoe geleid dat we momenteel ook dieper gelegen tumoren in het hoofd-hals gebied kunnen behandelen via zogenaamde Interstitiële PDT.