Nucleair geneeskundig onderzoek

Met nucleair geneeskundig onderzoek kunnen we op de afdeling Nucleaire Geneeskunde eventuele afwijkingen in weefsels in beeld brengen. Dat doen we met een gammacamera die de straling van een radioactieve stof opvangt en omzet in beeld.

Deze radioactieve stof dient een nucleair geneeskundige of een medisch nucleair werker over het algemeen toe via een bloedvat in de arm. Ziek weefsel neemt meer radioactieve stof op dan gezond weefsel en geeft daarom meer van de stof op. Er komt maar heel weinig straling vrij bij dit onderzoek, ongeveer net zoveel als bij röntgenfoto's. Het is dan ook niet schadelijk voor volwassenen.

De meest voorkomende nucleair geneeskundige onderzoeken zijn:

  • botscan
  • PET/CT-scan
  • schildwachtklierscintigrafie
  • longperfusie en/of longventilatie scintigrafie 
  • ejectiefractie

Wat gaat er gebeuren

Hoe gaat een nucleair geneeskundig onderzoek in zijn werk?

De nucleair geneeskundige of medisch nucleair werker injecteert een heel klein beetje radioactieve stof in een bloedvat in uw arm. De weefsels die onderzocht moeten worden, nemen die radioactieve stof op uit het bloed. Soms is er een inwerktijd nodig van de radioactieve stof en moet u even wachten voordat we het onderzoek kunnen doen.

Tijdens het onderzoek ligt u op een tafel waar de camera vlak boven of onder u staat. De camera maakt losse foto’s of een scan waarbij de camera beweegt. Mogelijk is de injectie wat gevoelig en vindt u het stilliggen tijdens de scan wat ongemakkelijk. U wordt tijdens het hele onderzoek begeleid door een medisch nucleair medewerker.

Voorbereiding

Tijdens het onderzoek mag u uw kleren gewoon aanhouden. Maar sieraden of ander metaal op uw lichaam mag niet. Denk aan een gebitsprothese, een gehoorapparaat of een broekriem.

U mag altijd iemand meenemen ter ondersteuning. Echter, tijdens het onderzoek moet diegene in de wachtkamer blijven.

Na het onderzoek

U krijgt maar heel weinig radioactieve stof in uw lichaam en dat verlaat uw lichaam gewoon weer via de urine. Door veel te drinken gaat dit wat sneller.

De nucleair geneeskundige analyseert de beelden en beschrijft de afwijkingen. Hij overlegt de uitslag met uw behandelend arts.

Zwangerschap en borstvoeding

Een ongeboren kind is gevoelig voor straling. Informeer altijd uw arts als u zwanger bent of denkt te zijn, zodat de risico’s van de straling afgewogen kunnen worden tegen de noodzaak van het onderzoek.

Geeft u borstvoeding, dan moet u de eerste 24 uur na het onderzoek de melk afkolven en weggooien.