PET/CT 68Ga-octreotaat

Neuro-endocriene tumoren hebben vaak speciale somatostatine-receptoren op het oppervlak. Deze receptoren kunnen zichtbaar worden gemaakt met een somatostatinereceptorscan (ook wel octreotidescan genoemd). Sinds kort beschikt het Antoni van Leeuwenhoek over een gevoeligere scan, waarbij gebruik wordt gemaakt van 68Ga-octreotaat PET/CT. Octreotaat lijkt op somatostatine en bindt ook aan de receptoren op neuro-endocriene tumoren. Bij een PET/CT-scan dient een nucleair geneeskundige een kleine hoeveelheid van dit radioactief 68Ga-octreotaat toe.

Deze kleine hoeveelheid radioactieve stof is niet schadelijk en u plast het gewoon weer uit. Een onderdeel van de scan is een CT-scan, waardoor we de beelden nog beter kunnen beoordelen.

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Wat gaat er gebeuren

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

U krijgt thuis bericht over het al dan niet stoppen van bepaalde medicijnen die mogelijk invloed hebben op de opname van het 68Ga-octreotaat in de tumor. Op de dag van het onderzoek wordt u naar een prikkamer gebracht. Vervolgens injecteert een nucleair geneeskundige een heel kleine hoeveelheid 68Ga-octreotaat. Hierna moet u 1 uur wachten, zodat er een goede opname kan plaatsvinden van de radioactieve stof in de tumor.

Na de wachttijd plast u goed uit en wordt u begeleid naar de PET/CT-scanner. U gaat liggen, meestal op uw rug, met uw armen boven het hoofd. Andere houdingen zijn mogelijk. Daarna wordt u in ongeveer 30 minuten geleidelijk door het scanapparaat geschoven. Al die tijd moet u stil liggen. De medisch nucleair werker bevindt zich in een andere ruimte, maar deze medewerker kan u wel zien en u kunt met elkaar praten via de intercom.

Voorbereiding

U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. Drink ongeveer 2 uur vóór het onderzoek 1 liter water, thee of koffie. Hierdoor plast u het 68Ga-octreotaat snel uit. Een volle blaas is niet noodzakelijk; plassen in de uren voor het onderzoek mag. Heeft u moeite met lang stilliggen, neem dan contact met ons op. U krijgt dan mogelijk andere instructies.

Zorg dat u op tijd bent en gemakkelijk zittende kleding draagt. Draag geen metalen voorwerpen, zoals sieraden, knopen en ritsen. U mag altijd iemand meenemen ter ondersteuning, maar geen kinderen of een (mogelijk) zwangere vrouw. Tijdens het onderzoek moet degene die u begeleidt wel in de wachtkamer blijven.

Medicijnen

Bij het maken van de afspraak vernemen wij graag wat voor medicatie u gebruikt. Sommige medicijnen kunnen mogelijk invloed hebben op de opname van het 68Ga-octreotaat in de tumor, maar het exacte effect is nog niet bekend. Indien het staken van deze medicijnen tot ernstige bijwerkingen zal leiden, vernemen wij dat graag zo spoedig mogelijk van u. We zullen u dan aparte instructies geven. Alle medicijnen die geen invloed hebben op het onderzoek kunt u gewoon blijven innemen zoals u dat gewent bent.

Na het onderzoek

Na het onderzoek

Er worden beelden gemaakt en een verslag. Uw behandelend arts zal de uitslag bij een volgende afspraak met u bespreken. De radioactieve stof verlaat het lichaam binnen enkele uren via de urine. Voor volwassenen om u heen is de straling niet schadelijk. Maar omdat kleine kinderen gevoeliger zijn voor straling, raden we u aan om gedurende de rest van de dag enkele meters afstand te houden van kleine kinderen en zwangere vrouwen. Doorgaans mag u na het onderzoek gewoon werken.

Zwangerschap en borstvoeding

Een ongeboren kind is gevoelig voor straling. Informeer altijd uw arts als u zwanger bent of denkt te zijn, zodat de risico’s van de straling afgewogen kunnen worden tegen de noodzaak van het onderzoek. Geeft u borstvoeding, dan moet u de eerste 24 uur na het onderzoek de melk afkolven en weggooien.