Meer over maagkanker

Op deze pagina leest u meer over de symptomen en de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen bij maagkanker.

Oorzaken en symptomen

Maagkanker komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Het westerse voedingspatroon speelt een rol bij het ontstaan ervan. Daarnaast is er een bepaalde maagbacterie die maagslijmvliesirritatie en uiteindelijk kanker veroorzaakt. Er kunnen ook erfelijke factoren zijn, al is erfelijke maagkanker zeer zeldzaam.

De maag is een groot orgaan, zodat een tumor grote afmetingen kan bereiken voordat er klachten ontstaan. In het begin zijn er vaak klachten als vage pijn in de (boven)buik, snel een vol gevoel, eten dat niet goed valt, braken, afvallen zonder duidelijke oorzaak, slap gevoel, bleek uiterlijk, snelle vermoeidheid (door bloedarmoede) en pikzwarte ontlasting. Verder kan opgeven van bloed of voedsel als gevolg van afsluiting van de maaguitgang, duiden op maagkanker.

4 dagen

Sneldiagnostiek

U kunt doorgaans binnen vier dagen terecht voor sneldiagnostiek

Sneldiagnostiek bij slokdarmkanker / maagkanker

Diagnose

Om de diagnose en uitgebreidheid van maagkanker te kunnen stellen, worden de volgende onderzoeken verricht:

Behandelopties

Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandeling zal bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen: