Gesprek Man Staand
123

Brachytherapie prostaatkanker

Prostaatkanker kan met inwendige bestraling behandeld worden. We noemen dit brachytherapie.

Brachytherapie prostaatkanker

Bij brachytherapie van prostaatkanker worden radioactieve zaadjes in de prostaat gebracht. Het woord brachy betekent dichtbij; de radioactieve zaadjes geven straling af direct in de prostaat. Een groot voordeel van deze techniek is dat minder gezond weefsel bestraald wordt. Hierdoor blijven de bijwerkingen beperkt.

Bij deze behandeling wordt jodium-125 gebruikt, een radioactieve stof die een halfwaardetijd heeft van 60 dagen (dat wil zeggen dat de radioactiviteit na 60 dagen gehalveerd is). Deze radioactieve zaadjes blijven levenslang in de prostaat. De bestraling beperkt zich vrijwel volledig tot de prostaat. Voor de behandeling wordt u onder narcose gebracht.

Intakegesprek met uw radiotherapeut of physician assistant

In een eerste gesprek geeft een radiotherapeut of physician assistant u uitleg over de behandeling. Afhankelijk van de grootte, agressiviteit, doorgroei of uitbreiding van de tumor wordt bepaald of u in aanmerking komt voor brachytherapie. Brachytherapie kan alleen gegeven worden als de tumor nog binnen het prostaatkapsel ligt en niet is uitgezaaid. 

Meer informatie

Voorbereiding

Na een gesprek met een radiotherapeut of physician assistant, volgen afspraken ter voorbereiding op de behandeling. Tijdens een voorlichtingsgesprek met een brachylaborant krijgt uitgebreid uitleg over de behandeling en kunt u al uw vragen stellen. Ook wordt er een echografie van de blaas gemaakt, om te zien hoeveel urine achterblijft in de blaas na het plassen, en wordt een MRI-scan gemaakt. Deze twee onderzoeken zijn nodig om te beoordelen of u in aanmerking kan komen voor brachytherapie.

Verder krijgt u een afspraak bij een anesthesioloog. De ingreep gebeurt namelijk onder narcose. De anesthesioloog beoordeelt of u onder narcose kan, en is hier tijdens de ingreep verantwoordelijk voor.

De behandeling

Voor de behandeling wordt u één dag opgenomen. De afdeling Opname informeert u over de datum van de ingreep, waar en hoe laat u zich moet melden in het ziekenhuis. 
Zodra u onder narcose bent, start de ingreep. Het plaatsen van de zaadjes gebeurt met naalden die via de huid tussen anus en balzak in de prostaat worden gebracht. De ingreep duurt ongeveer twee uur.
Na de behandeling wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. U mag naar huis zodra u goed heeft kunnen plassen.

Bijwerkingen en gevolgen

U kunt bijwerkingen krijgen van de behandeling. De meest voorkomende zijn plasklachten, maar u kunt ook last krijgen van erectiestoornissen en darmklachten. Deze bijwerkingen treden meestal een paar weken na de behandeling op en zijn over het algemeen van tijdelijke aard. 

De geringe hoeveelheid radioactiviteit die u meedraagt, levert geen gevaar op voor u en uw naaste omgeving. Om elk risico te vermijden, krijgt u toch adviezen en voorschriften mee voor de eerste paar maanden.

Floris Pos in gesprek (peniskanker)