Chemotherapie Infuus 4

Chemotherapie bij melanoom

Als een melanoom is uitgezaaid via de bloedbaan zal chemotherapie voornamelijk palliatief gegeven worden. Dit betekent dat de behandeling wordt ingezet om de ziekte te remmen en/of klachten te verminderen. De rol van chemotherapie bij het uitgezaaide melanoom is klein. Er zijn medicijnen ter beschikking gekomen die effectiever kunnen zijn. Deze medicijnen vallen onder de groep van de zogenoemde doelgerichte behandelingen (bijvoorbeeld vemurafenib) en immuuntherapie (bijvoorbeeld ipilimumab). Welke behandeling gegeven wordt hangt af van het type melanoom dat u heeft en van uw omstandigheden.

Wat is chemotherapie?

Bij chemotherapie krijgt u stoffen toegediend die kankercellen doden of de celdeling remmen. Deze stoffen heten cytostatica. Ze verspreiden zich via het bloed door het hele lichaam.

Wat gaat er gebeuren?

Chemotherapie krijgt u meestal via een infuus. U volgt een aantal chemokuren, afgewisseld met periodes van rust. Chemotherapie kan soms ook via een pil of een injectie.

Welke bijwerkingen zijn er?

Hoeveel last van bijwerkingen u krijgt, is lastig te zeggen. Het hangt af van het soort chemotherapie en uw gevoeligheid voor bijwerkingen. U zou last kunnen krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, overgeven en haaruitval. Ook kunt u last krijgen van infecties, bloedarmoede en bijvoorbeeld een bloedneus of kleine bloedingen op de huid. Uiteraard helpen we u om de chemotherapie zo goed mogelijk te verdragen. Door chemotherapie kunt u minder vruchtbaar worden. Daarom bieden we de mogelijkheid om vóór de behandeling sperma, eicellen en embryo’s in te vriezen. Uw arts zal met u bespreken of dit voor u nodig en mogelijk is.