Hormonen zijn stoffen die in het lichaam worden gemaakt en
belangrijk zijn voor de functie, groei en ontwikkeling van organen.
Organen waarbij hormonen een belangrijke functie hebben, zijn onder
andere: de borsten, de prostaat, de schildklier en de baarmoeder.
Als in deze organen kanker ontstaat, kunnen de kankercellen onder
invloed van hormonen gaan groeien en delen. Een behandeling die de
aanmaak of de werking van deze hormonen remt kan daardoor soms de
groei van deze kankersoorten afremmen of stoppen.
Anti-hormonen
Naast hormonen die de aanmaak van de eigen hormonen remmen,
bestaan ook zogenaamde anti-hormonen, een soort 'fop'-hormonen, die
wel de plaats innemen van de eigen hormonen maar niet hun functie
kunnen uitoefenen.
Wanneer hormoontherapie
Hormoonbehandelingen worden het meest toegepast bij borstkanker en prostaatkanker en in mindere mate bij
kanker van de baarmoeder, de eierstokken en de schildklier. Daarnaast zijn er
zeldzame vormen van kanker waarbij hormoontherapie een plaats
heeft.
Hormoontherapie kan aanvullend op andere behandelingen gegeven worden in de hoop daarmee de kans op genezing te vergroten en de kans op terugkeer te verkleinen.
Daarnaast wordt deze behandeling toegepast bij uitgezaaide kankers in de hoop hiermee de kanker tijdelijk terug te dringen, de levensduur mogelijk te verlengen en de symptomen van de kanker te verminderen.
De meeste hormonen worden in tabletvorm gegeven. Daarnaast kunnen ze via een onderhuidse injectie of via een injectie in een spier toegediend worden.
Het verwijderen van hormoonproducerende organen (bv. zaadballen of eierstokken) is ook een vorm van hormoonbehandeling, maar is vaak niet nodig.
Tegenwoordig zijn er hormonen beschikbaar die de productie van mannelijke hormonen door de zaadballen praktisch volledig remmen. Dezelfde type hormonen kunnen ook gebruikt worden om de productie van vrouwelijke hormonen door de eierstokken te remmen. Het remmen van de aanmaak van vrouwelijke hormonen door de eierstokken door toediening van deze hormonen of door verwijdering van de eierstokken wordt vaak gecombineerd met een ander hormoon in tabletvorm.
De bijwerkingen hangen af van het gebruikte hormoon en kunnen per patiënt verschillen. Er zijn mensen die nauwelijks last hebben van deze vorm van therapie en mensen die ernstige bijwerkingen ervaren.
Bijwerkingen die op kunnen treden zijn onder andere: opvliegers, stemmingswisselingen, bot- en gewrichtsklachten, botontkalking en verminderde zin in seks.
Deze behandeling kan schadelijke effecten voor de vruchtbaarheid geven. Het AVL heeft aandacht voor de kwaliteit van leven van de patiënt na de behandelingen en biedt de mogelijkheid voor fertiliteitspreservatie. Lees hier meer over fertiliteitspreservatie.