Lumbaalpunctie

Wat is een Lumbaalpunctie?

Bij een lumbaalpunctie prikt de arts met een dunne holle naald tussen twee wervels in de onderrug om wat hersenvocht weg te nemen. Hersenvocht is het vocht dat om de hersenen en ruggenmerg heen zit.

Er kunnen veel redenen zijn om een lumbaalpunctie uit te voeren. Het hersenvocht wordt onderzocht op samenstelling. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar een ontsteking, kankercellen, een doorgemaakte bloeding en/of een verhoogde hersendruk. Uw arts kan u de reden uitleggen waarom dit onderzoek bij u moet worden uitgevoerd.

Wat gaat er gebeuren?

Voorbereiding

Voor een lumbaalpunctie zijn geen speciale voorbereidingen nodig. U kunt van tevoren gewoon eten en drinken. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit tijdig doorgeven aan de arts.

Diagnostische behandeling

Tijdens het onderzoek ligt u op uw zij, of u zit op de rand van het bed. In beide gevallen moet u de rug zo krom mogelijk maken. De arts zal eerst de huid ontsmetten. Hierna volgt de prik. Nadat er voldoende vocht is afgenomen, haalt de behandelaar de naald er weer uit. Het hele onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.

Bijwerkingen & gevolgen

Meestal verloopt een lumbaalpunctie zonder complicaties. Wel kan de arts tijdens de punctie per ongeluk een zenuw raken. U voelt dan een soort elektrische schok of pijnscheut in het been. Dit doet even pijn maar geeft geen schade aan de zenuw. Als de naald eenmaal op de goede plaats zit, voelt u hier nog maar weinig van. Bij de meeste mensen geeft de prik geen restklachten. Bij ongeveer één op de twintig mensen komt na het onderzoek hoofdpijnklachten voor. Deze klachten zijn het gevolg van onderdruk door lekkage van hersenvocht uit het gaatje in de rug. Het typerende van deze hoofdpijn is dat de pijn vaak erger wordt bij overeind komen en weer verdwijnt bij gaan liggen.

Nazorg

Mocht u hoofdpijn ervaren na de behandeling, dan het helpt dan om goed te drinken. Drink vooral dranken met veel cafeïne (koffie of cola) en/of gebruik paracetamol en houdt rust. Als de hoofdpijn langer dan twee dagen duurt, neemt u dan contact op met uw behandelend neuroloog. Een andere reden om contact op te nemen is indien er koorts (ook zonder hoofdpijn) optreedt.