Informatie voor bezoekers

Op deze pagina hebben we de meestgestelde vragen voor bezoekers op een rij gezet.
Staat u vraag er niet tussen? We vragen u dan contact op te nemen via ons algemene nummer (020 512 9111) en dan helpen we u graag verder.  

Afspraken
Om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken, brengen we het aantal mensen in het ziekenhuis zoveel als mogelijk terug. Dit geldt ook voor bezoekers van onze patiënten die op de verpleegafdelingen liggen en voor begeleiders van patiënten.

Afspraken voor bezoek:

  • Patiënten mogen maximaal 1 bezoeker per keer ontvangen. Plus eventueel een kind onder de 12 jaar vanuit het eigen gezin. Overleg daarom met uw naasten wie er op een bepaalde dag op bezoek komt.
  • Kom niet op bezoek bij luchtwegklachten (zoals hoesten, verkoudheid), keelpijn en/of koorts.
  • Als de situatie daar om vraagt kunnen we natuurlijk (in overleg met de verpleging) afwijken van deze  bezoekregels

Afspraken voor begeleiders:
Patiënten die een afspraak hebben op de polikliniek kunnen worden vergezeld door maximaal 1 begeleider. Voor de begeleider geldt: kom niet mee wanneer u last hebt van luchtwegklachten (hoesten, verkoudheid), keelpijn en/of koorts.

Begeleiders van patiënten voor de afdelingen Radiotherapie, Dagbehandeling, CRU (Clinical Research Unit), het OBC (Onderzoek en Behandel centrum) of het Priklab (op poli 3) kunnen niet mee die afdelingen op. Dit is een vervelende maatregel, maar het aantal mensen dat op deze afdelingen komt is te groot voor de beschikbare wachtkamers. Op deze manier kan de 1,5 meter afstand niet door iedereen worden toegepast.  Uiteraard kan deze maatregel in overleg worden aangepast als patiënten afhankelijk zijn van hun begeleider. Begeleiders kunnen buiten wachten of aan het einde van de centrale hal. We vragen u ook hier 1,5 meter afstand te houden.

 

Algemene informatie

Is het veilig om naar het Antoni van Leeuwenhoek te komen?

Ja het is veilig om naar ons ziekenhuis te komen. Wij zetten alles op alles om het coronavirus buiten de deur te houden. Als we als AVL coronavrij blijven, kunnen onze behandelingen en operaties doorgaan. Hierdoor is bezoek en begeleiding helaas wel beperkt zoals hierboven beschreven.

Is een patiënt met kanker extra kwetsbaar voor corona?

Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met kanker meer kans hebben om een infectie met het coronavirus te krijgen en ook niet dat een corona-infectie ernstiger verloopt bij mensen met kanker.

Wel is het zo dat een corona-infectie vaker ernstig verloopt bij mensen boven de 60 jaar en bij mensen met andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, longziekten en overgewicht. Voor iedereen is het belangrijk om 1,5 meter afstand te houden, handen te wassen en bij klachten van koorts, hoesten en kortademigheid thuis te blijven. Patiënten met kanker moeten bij klachten contact opnemen met hun huisarts of het ziekenhuis.

Ik voel me bezorgd en angstig, wat kan ik hier aan doen?

De uitbraak van het coronavirus kan als erg stressvol ervaren worden. Alle gangbare patronen die ons dagelijks leven structuur en zin geven, raken ontwricht. Iedereen reageert hier anders op. Zo kan het coronavirus gevoelens van angst en onzekerheid oproepen. Juist omdat u zich als patiënt of als naaste al in een onzekere situatie bevindt en (dagelijks) de dreiging van de kanker ervaart, kan de dreiging van het coronavirus dit gevoel van onzekerheid versterken of u zelfs overweldigen. Dit is een normale reactie op een abnormale situatie. Er zijn allerlei reacties mogelijk op psychisch, emotioneel en existentieel vlak, zoals een gevoel van controleverlies, vervreemding en eenzaamheid, vanwege de afname van persoonlijke aandacht en gewone structuren. Ook een onbestemde angst komt voor, te vergelijken met het gevoel tijdens de diagnosestelling, of het voelen van een voortdurende spanning en alertheid, waardoor het niet lukt om tot rust te komen. Andere emoties zijn boosheid (omdat een behandeling is uitgesteld of aangepast vanwege het coronavirus) en zorgen (om zelf ziek te worden of om naasten die besmet zijn geraakt of kunnen raken met het virus).

In deze flyer staan een aantal praktische tips en handvatten over wat u kunt doen bij angst en zorgen:

Bent u patiënt, of naaste van een patiënt, en bent u zeer angstig of loopt u vast in uw angst? Dan kunt u contact opnemen met het Centrum voor Kwaliteit van Leven door een mail te sturen naar ondersteuningsconsulent@nki.nl. De ondersteuningsconsulenten luisteren naar u en denken met u mee over hoe om te gaan met uw situatie. Eventueel verwijzen zij u door voor verdere psychosociale zorg of behandeling.

Informatie over bezoek en begeleiding

Mag ik op bezoek bij een patiënt op de verpleegafdeling?

Om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken, brengen we het aantal mensen in het ziekenhuis zoveel als mogelijk terug. Dit geldt ook voor bezoekers van onze patiënten die op de verpleegafdelingen liggen. Patiënten mogen maximaal 1 bezoeker per keer ontvangen. Plus eventueel een kind onder de 12 jaar vanuit het eigen gezin. Overleg daarom met uw naasten wie er op een bepaalde dag op bezoek komt.

Kom niet op bezoek bij luchtwegklachten (zoals hoesten, verkoudheid), keelpijn en/of koorts.Als de situatie daar om vraagt kunnen we natuurlijk (in overleg met de verpleging) afwijken van deze bezoekregels.

Mag ik meekomen met een patiënt die voor een poliklinische afspraak/onderzoek/bestraling komt?

Om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken, brengen we het aantal mensen in het ziekenhuis zoveel als mogelijk terug. Dit geldt ook voor begeleiders van patiënten.

Patiënten die een afspraak hebben op de polikliniek kunnen worden vergezeld door maximaal 1 begeleider. Voor de begeleider geldt: kom niet mee wanneer u last hebt van luchtwegklachten (hoesten, verkoudheid), keelpijn en/of koorts.

Begeleiders van patiënten voor de afdelingen Radiotherapie, Dagbehandeling, CRU (Clinical Research Unit), het OBC (Onderzoek en Behandel centrum) of het Priklab (op poli 3) kunnen niet mee die afdelingen op. Dit is een vervelende maatregel, maar het aantal mensen dat op deze afdelingen komt is te groot voor de beschikbare wachtkamers. Op deze manier kan de 1,5 meter afstand niet door iedereen worden toegepast. Uiteraard kan deze maatregel in overleg worden aangepast als patiënten afhankelijk zijn van hun begeleider. Begeleiders kunnen buiten wachten of aan het einde van de centrale hal. We vragen u ook hier 1,5 meter afstand te houden.

Verder vragen we iedereen die het ziekenhuis bezoekt de hygiëneregels van het RIVM te volgen.

Informatie faciliteiten ziekenhuis

Kunnen we gebruikmaken van de Shuttle Service in het AVL?

Vanwege corona rijdt de shuttle tijdelijk niet. Als begeleider mag u een patiënt die slecht ter been is voor de deur afzetten.

Kan ik iets kopen in het restaurant?

U kunt weer terecht in het restaurant voor een snack, broodje, warme maaltijd of wat te drinken. Wel geldt er een limiet voor het aantal zitplaatsen: er mogen maximaal 30 mensen tegelijk zitten. U vindt het restaurant aan het einde van de centrale hal.

Ook is onze koffiebar in de hal geopend. Hier kunt u o.a. koffie en thee krijgen.