Salade van wilde rijst, gegrilde halloumi, cashew & gedroogd fruit
Ingrediënten: 150 gr. melotti wilde zwarte rijst, 100 gr. halloumi, flinke stengel bleekselderij, kleine gele of rode paprika, klein teentje knoflook, handje gedroogde abrikozen, 60 gr. ongezouten cashewnoten, 75 ml. Griekse yoghurt, gesnipperde koriander naar smaak, peper en zout, extra virgine olijfolie.
Bereiding: Begin met het bereiden van de rijst. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat de rijst na het bereiden
wat afkoelen. Snijd de halloumi in plakken van ongeveer 0.5 cm. Verwarm wat olijfolie in een grillpan en grill de halloumi aan beide kanten. Gebruik niet te veel olijfolie want er komt waarschijnlijk ook nog wat vocht uit de halloumi en dan wordt het te nat. Verwarm ondertussen een koekenpan en rooster daarin de cashewnoten lichtbruin. Voeg naar smaak wat zout en (chili)peper toe. Schud de pan regelmatig zodat de noten niet aanbranden. Snijd de bleekselderij, paprika en gedroogde abrikozen fijn. Stop dit alvast in de kom en zet apart. Meng de Griekse yoghurt met het uitgeperste teentje knoflook, de extra virgine olijfolie en een snufje zout en peper naar smaak. Knip of snijd de verse koriander fijn en roer dit er ook doorheen. Zodra de rijst wat afgekoeld is roer je de yoghurt er doorheen. Voeg het mengsel toe aan de kom met de groenten en voeg ook de cashewnoten toe. Serveer de wilde rijstsalade met de gegrilde halloumi er bovenop.
BeanBurger van kruidige kidneybonen, havermout en wortel
Ingrediënten: 2 el zonnebloemolie, 2 grote uien (fijngesneden), 5 teentjes knoflook (naar smaak), 2 winterwortels (geraspt), 2 tl gemalen komijn, 1 tl chilipoeder, 2 blikken kidneybonen (uitgelekt, gewicht circa 450 gr.), 2 el ketchup, 4 el sojasaus (of ketjap asin), 150 gr. havermout, zout, sla (als garnering), komkommer, broodje en bv. augurk
Bereiding: Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui
twee minuten. Pers de knoflook erboven uit (snijd de restjes ook fijn) en bak nog één minuut. Voeg wortel, komijn en chilipoeder toe en bak nog 2-3 minuten tot de wortel zacht is. Zet het vuur uit en zet de pan opzij. Prak de kidneybonen in een grote kom met een vork plat. Voeg het wortelmengsel toe samen met de ketchup, sojasaus en havermout.
Kneed door met je handen en vorm vier burgers van het mengsel. Verhit nog wat olie in een pan en bak de burgers 4 tot 5 minuten, tot ze aan beide kanten mooi bruin zijn. Serveer de burgers met aardappel en groente naar keuze. Tip: deze burgers worden steviger als je de havermout van tevoren fijnmaalt in de keukenmachine. Geen keukenmachine? Geen ramp! De burgers worden evengoed hartstikke lekker.
Gemarineerde geroosterde tempeh, avocado en boontjes
Ingrediënten voor marineren tempeh: 150 gr. tempeh, 1 rode ui (gesnipperd), 2 knoflookteentjes (heel fijn), 3 el sojasaus, 2 el ahornsiroop, paar limoenblaadjes of limoenschil van 1 limoen, 1 el sesamzaadjes, halve tl. sambal. Bereiding: Snij de tempeh in fijne stroken, meng alle ingrediënten erdoor en marineer minstens een half uur maar liever een nacht.
Ingrediënten: 150 gr. gemarineerde tempeh, geroosterde kikkererwten (komijn, paprika, chili en zout), rijstnoedels, kleine komkommer, paar kappers, 1 ui, kleine courgette, 50 gr. boontjes, halve avocado. Dressing: 1 el sojasaus,
1 el ahornsiroop of mirin, halve citroen (uitgeperst)
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden. Droog de kikkererwten goed en meng met wat olijfolie en de kruidenmix. Rooster de kikkererwten op een bakplaat met pakpapier gedurende 20/30 minuten. Snijd ondertussen de courgette in dunne ronde plakkjes en leg ze even in een tostiapparaat om te grillen. Snijd de ui in ringen en bak even kort aan. Bak de gemarineerde tempehreepjes in een droge (antiaanbaklaag) koekepan. Laat de rijstnoedels even weken in gekookt water. Maak slierten van de komkommer met behulp van een dunschiller. Snijd de avocado in blokjes en giet het vocht van de kappertjes af. Blancheer de boontjes kort in kokend water. Meng alles (geroosterde kikkererwten, gebakken ui, tempeh, boontjes, gegrilde courgette, rijstnoedels, komkommerslierten, avocado en kappertjes) in een bak en meng alle ingrediënten voor de dressing bij elkaar. Mix goed door en serveer.
Wil je meer weten over voeding en darmkanker? Diëtiste Maartje Brandt vertelt hier meer over tijdens de publiekslezing darmkanker op 21 maart aanstaande.