Coronavaccin en kanker

6 jan 2021 17:04

Vandaag is gestart met de coronavaccinatiecampagne in Nederland. Het zetten van de eerste coronavaccinatie is voor iedereen een hoopvol moment. Want na vaccinatie zijn we beschermd tegen het coronavirus en krijgen we stap voor stap meer vrijheid terug.  De Gezondheidsraad heeft een advies gegeven aan het kabinet over de volgorde van het vaccineren. Er is gekozen om nu eerst zorgmedewerkers te vaccineren. Daarna zijn ouderen en kwetsbare groepen aan de beurt, en als laatste de rest van de volwassen bevolking. Uiteindelijk zal de vaccinatie voor iedereen vanaf 18 jaar beschikbaar worden. Vanuit praktische overwegingen, adviseren we u om het vanuit de overheid geplande vaccinatiemoment te gebruiken, en dit niet af te laten hangen van het moment van uw kuur.

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over dit vaccin en uw situatie. Er zijn geen aanwijzingen dat kankerpatiënten met de huidige of toekomstige vaccins een extra risico lopen op ernstige bijwerkingen. Dit wordt in de loop van 2021 wel nog verder onderzocht. Wij adviseren kankerpatiënten zich wel te laten vaccineren. Onderaan deze pagina vind u de antwoorden op enkele veelgestelde vragen.

Wilt u meer weten over coronavaccinaties in het algemeen? Kijk dan hier voor de laatste informatie.

Op deze pagina leest u onze uitgangspunten, maatregelen, extra informatie voor patiënten en bezoekers en het laatste nieuws rondom corona.  

Veelgestelde vragen over vaccinatie en kanker

Ik ben onder behandeling voor kanker, kan ik me veilig laten vaccineren tegen corona?

In de studies met de goedgekeurde vaccin(s) zaten niet of nauwelijks patiënten met kanker. Vandaar dat er nog niet bekend is of patiënten met kanker die een behandeling met chemotherapie en/of immuuntherapie ondergaan evengoed beschermd zijn tegen het coronavirus als mensen zonder kanker. Er zijn geen aanwijzingen dat kankerpatiënten met de huidige of toekomstige vaccins een extra risico lopen op ernstige bijwerkingen. Dit wordt in de loop van 2021 wel nog verder onderzocht. Wij adviseren kankerpatiënten zich wel te laten vaccineren. Vanuit praktische overwegingen, adviseren we u om het vanuit de overheid geplande vaccinatiemoment te gebruiken, en dit niet af te laten hangen van het moment van uw kuur.

Ik krijg immuuntherapie, kan ik me veilig laten vaccineren tegen corona?

In de studies met de goedgekeurde vaccin(s) zaten niet of nauwelijks patiënten met kanker. Vandaar dat er nog niet bekend is of patiënten met kanker die een behandeling met immuuntherapie ondergaan evengoed beschermd zijn tegen het coronavirus als mensen zonder kanker. Er zijn geen aanwijzingen dat deze kankerpatiënten met de huidige of toekomstige vaccins een extra risico lopen op ernstige bijwerkingen. Dit wordt in de loop van 2021 wel nog verder onderzocht. Wij adviseren kankerpatiënten die immuuntherapie krijgen zich wel te laten vaccineren. Vanuit praktische overwegingen, adviseren we u om het vanuit de overheid geplande vaccinatiemoment te gebruiken, en dit niet af te laten hangen van het moment van uw kuur.

Ik krijg chemotherapie, kan ik me veilig laten vaccineren tegen corona?

In de studies met de goedgekeurde vaccin(s) zaten niet of nauwelijks patiënten met kanker. Vandaar dat er nog niet bekend is of patiënten met kanker die een behandeling met chemotherapie ondergaan evengoed beschermd zijn tegen het coronavirus als mensen zonder kanker. Er zijn geen aanwijzingen dat deze kankerpatiënten met de huidige of toekomstige vaccins een extra risico lopen op ernstige bijwerkingen. Dit wordt in de loop van 2021 wel nog verder onderzocht. Wij adviseren kankerpatiënten die met chemotherapie worden behandeld zich wel te laten vaccineren. Vanuit praktische overwegingen, adviseren we u om het vanuit de overheid geplande vaccinatiemoment te gebruiken, en dit niet af te laten hangen van het moment van uw kuur.

Ik word binnenkort geopereerd, kan ik me veilig laten vaccineren tegen corona?

In de studies met de goedgekeurde vaccin(s) zaten niet of nauwelijks patiënten met kanker. Vandaar dat er nog niet bekend is of patiënten met kanker die een behandeling (inclusief een eventuele operatie) evengoed beschermd zijn tegen het coronavirus als mensen zonder kanker. Er zijn geen aanwijzingen dat deze kankerpatiënten met de huidige of toekomstige vaccins een extra risico lopen op ernstige bijwerkingen. Dit wordt in de loop van 2021 wel nog verder onderzocht. Wij adviseren kankerpatiënten die geopereerd moeten worden voor hun ziekte om zich wel te laten vaccineren.

Ik word bestraald, kan ik me veilig laten vaccineren tegen corona?

In de studies met de goedgekeurde vaccin(s) zaten niet of nauwelijks patiënten met kanker. Vandaar dat er nog niet bekend is of patiënten met kanker die worden evengoed beschermd zijn tegen het coronavirus als mensen zonder kanker. Er zijn geen aanwijzingen dat kankerpatiënten met de huidige of toekomstige vaccins een extra risico lopen op ernstige bijwerkingen. Dit wordt in de loop van 2021 wel nog verder onderzocht. Wij adviseren kankerpatiënten die bestraald worden zich wel te laten vaccineren.

Ik word behandeld voor kanker, wanneer ben ik aan de beurt om gevaccineerd te worden?

Wanneer u aan de beurt bent om gevaccineerd te worden hangt mede af of u werkzaam bent in de zorg en of bewoner van een verpleeghuis. Mensen tussen 18-60 jaar met een medische indicatie staan ingepland vanaf maart 2021 gevaccineerd te gaan worden. Voor het meest actuele overzicht, wie en wanneer aan de beurt is: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2021/01/04/vaccinatiestrategie-flowchart