Update: informatie voor patiënten over corona vaccinatie

9 apr 2021 16:33

Wij krijgen van veel patiënten de vraag of zij in ons ziekenhuis gevaccineerd kunnen worden. Ook krijgen wij vaak de vraag of zij via hun behandelend arts voorrang kunnen krijgen op het coronavaccin. Hieronder vindt u de antwoorden op deze vragen.

 

Veelgestelde vragen

Kan mijn behandelend arts in het AVL mij voorrang geven voor een corona vaccinatie?

Het AVL heeft geen invloed op de vaccinatiestrategie. Het Ministerie van VWS bepaalt wie wanneer wordt gevaccineerd. Het RIVM coördineert vervolgens de uitvoering van de vaccinaties. Informatie over de groepen, volgorde en planning van de vaccinaties vindt u op deze website van de Rijksoverheid.

Kan ik bij het AVL worden gevaccineerd als ik bij jullie patiënt bij ben?

Er worden normaal gesproken geen patiënten bij het AVL gevaccineerd. Er zijn enkele uitzonderingen geweest in verband met een specifieke studie en een medische hoog-risicogroep. Deze mensen zijn inmiddels gevaccineerd. Alle andere patiënten zijn of worden nog via het RIVM, de GGD of huisarts opgeroepen voor vaccinatie. Informatie over corona vaccinaties vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Stel dat ik het AstraZeneca vaccin toegediend kan krijgen, is dit dan verstandig?

Patiënten met kanker, met name zij die een vorm van bloedkanker hebben (leukemie of lymfoom), maar ook patiënten met uitzaaiingen zoals bij longkanker of andere kanker, en daar chemotherapie voor krijgen, lopen een groter risico op een ernstiger verloop van een coronavirusinfectie (COVID-19) dan mensen zonder kanker. Het is dan ook van belang dat patiënten met kanker met een van de coronavaccins worden gevaccineerd. Ten aanzien van het AstraZeneca vaccin nemen wij het standpunt in dat u zich boven de 60 jaar met dit vaccin kunt laten vaccineren. Onder de 60 jaar denken wij dat de voordelen ook met het AstraZeneca vaccin opwegen tegen de nadelen, maar dit is nu niet het overheidsadvies. Wij zullen het belang van vaccinatie van kankerpatiënten blijven onderstrepen bij de overheid.

Wilt u meer weten over de werking van het corona vaccin bij patienten met kanker? Lees dan hier het interview met Internist-oncoloog John Haanen terug.