Wereldkankerdag in het teken van kanker & corona

4 feb 2021 09:00

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij kanker. Dit jaar is er bijzondere aandacht voor kanker in coronatijd. We geven je graag een update van de ontwikkelingen op het gebied van kanker en corona, onze zorg in coronatijd en onze activiteiten vandaag.

Internist-oncoloog John Haanen vertelt graag meer over de verschillende aspecten van het coronavaccin en kanker. Zoals: Wat is het effect van het vaccin op de oncologische behandeling? Ook vertelt hij over zijn onderzoek naar de werking van het coronavaccin bij patiënten met kanker.

Onderzoek naar werking coronavaccin bij kankerpatiënten
Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) gaan onderzoek doen naar de werking van COVID-19-vaccins bij patiënten met kanker die chemotherapie, immuuntherapie of een combinatie van beide krijgen. Het onderzoek wordt samen met het UMCG, Erasmus MC, RIVM, het IKNL en in samenspraak met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK) uitgevoerd. Zij ontvangen hiervoor in totaal 3,3 miljoen euro subsidie van ZonMw.

Lees het volledige bericht over dit onderzoek.

Programma Wereldkankerdag
In het AVL organiseren we vandaag verschillende activiteiten voor geïnteresseerden:

  • 11.00 – 12.00 uur Telefonisch spreekuur ‘Alles over het videoconsult’

Sinds de coronapandemie worden sommige afspraken in het ziekenhuis vervangen door een videoconsult. Maar hoe gaat dat precies? Het team van het Centrum Patienteninformatie zit klaar om al je vragen over het videoconsult te beantwoorden. 020-512 9111

N.B.: Het Centrum Patienteninformatie is elke werkdag bereikbaar tussen 9-17u, maar op Wereldkankerdag tussen 11 uur en 12 uur speciaal voor vragen over het videoconsult

  • 12.00 – 13.00 uur Online workshop ‘Hoe stop ik met roken in een lockdown?’

Nanda Wiegman – oncologieverpleegkundige & rookstopcoach

Zorgt deze coronapandemie ervoor dat je nu echt wil stoppen met roken? Doe dan mee aan deze online workshop/webinar, waarin oncologieverpleegkundige & rookstopcoach Nanda Wiegman van de Stoppen met roken poli je uitleg en tips geeft over stoppen met roken.

Klik hier voor de link naar de workshop

  • 14.00 – 15.00 uur Livesessie op Instagram – Heb je zorgen tijdens de corona-pandemie?

Judith Kunst – Medisch maatschappelijk werker

Als je kanker hebt, kan deze coronaperiode voor extra onzekerheid zorgen. Hoe kun je met die onzekerheid leren omgaan? Maatschappelijk werker Judith Kunst beantwoordt jouw vragen hierover.

Live te volgen op Instagram en Facebook.

Corona: onze zorg gaat zoveel mogelijk door
De eerste fase van de coronapandemie heeft ons geleerd dat er veel minder mensen in ons ziekenhuis zijn geweest. Dit kan als risico met zich meebrengen dat diagnoses niet of te laat worden gesteld. Recent onderzoek van de Nederlandse Federatie Kankerpatiënten (NFK) laat zien dat maar liefst 50% van de door hen bevraagde patiënten in het AVL een eerste bezoek aan de huisarts in de eerste maanden van de coronapandemie heeft uitgesteld. Wij vinden het belangrijk om te benadrukken dat onze zorg zoveel mogelijk gewoon doorgaat, zowel de diagnostiek als de behandelingen.

Informatie over onze zorg in coronatijd
Op deze pagina staan onze uitgangspunten, maatregelen, extra informatie voor patiënten en bezoekers en het laatste nieuws rondom corona. Wanneer mensen naar ons ziekenhuis komen, is het belangrijk om eerst de informatie op deze pagina goed te bekijken.