"Genezen kankerpatiënt is vaak niet meer wie hij of zij was" | Lonneke van de Poll in het Reformatorisch Dagblad

22 jul 2022 09:00

Kankerpatiënten met een gezonde leefstijl lopen minder risico op klachten na een chemotherapie. Dat vertelde Prof. Lonneke van de Poll, epidemioloog van het Antoni van Leeuwenhoek, onlangs aan het Reformatorisch Dagblad. “We ontdekten dat mensen die veel bewegen tijdens een chemotherapie de behandeling langer volhouden én minder klachten zoals vermoeidheid ontwikkelen.” Ook iemands leeftijd en bijkomende aandoeningen als suikerziekte en hart- en vaatziekten beïnvloeden volgens de hoogleraar de kans op het ontstaan van langdurige klachten.

De droom van Van de Poll, betrokken bij het Centrum voor Kwaliteit van Leven, is dat ze straks op basis van het persoonlijke en genetische profiel van een patiënt kunnen voorspellen wat het effect van een behandeling is op de kwaliteit van leven. Wie maanden na een behandeling nog last heeft van klachten zoals vermoeidheid, angst of (zenuw)pijn, doet er verstandig aan om zijn of haar arts of verpleegkundige daarvan op de hoogte te stellen. “Het is goed als een patiënt een beetje assertief is. Er zijn nog te veel mensen in Nederland die geen ondersteunende zorg krijgen voor lichamelijke of psychische klachten, maar daar wel baat bij zouden hebben.”

Niet elke patiënt heeft professionele hulp nodig, benadrukt Van de Poll. “De meeste mensen zijn veerkrachtig genoeg en beschikken over een sociaal vangnet, waarmee ze er zelf bovenop komen.” Volgens haar kampt één op de drie genezen kankerpatiënten met langdurige klachten.

Steeds vaker ligt de focus niet alleen op behandeling, maar ook de kwaliteit van leven achteraf. Voor darmkanker is bijvoorbeeld de gebruikelijke dosis chemotherapie gehalveerd, terwijl de overlevingskans gelijk is gebleven. Van de Poll volgt kankerpatiënten om te onderzoeken hoe zij de kwaliteit van leven ervaren na behandeling en hoopt zo meer inzicht te krijgen in eventuele bijwerkingen van (nieuwe) therapieën.