Kim Monkhorst in RTL Nieuws | Nieuw DNA-onderzoek geeft patiënten met onbekende kanker hoop

21 feb 2022 16:30

Er is een doorbraak in het onderzoek naar uitgezaaide kanker waarvan de oorsprong niet te achterhalen is. Gerichte behandeling was onmogelijk, maar door een techniek die het complete DNA van zieke cellen analyseert, kan nu in twee derde van de gevallen tóch het type kanker worden onthuld, zodat er een gericht  behandelplan kan worden gemaakt. "Ik was opgegeven, maar nu heb ik weer een kans." De diagnose draagt de naam PTO, oftewel Primaire Tumor Onbekend. Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland krijgen per jaar zo'n 1500 mensen deze diagnose. Omdat de oorsprong van de kanker onbekend is, kunnen artsen niet gericht behandelen. 

Geert-Jan Bouman is een van die patiënten. In dit interview met RTL Nieuws vertelt hij over zijn diagnose PTO. Dankzij Whole Genome Sequencing (WGS) kreeg hij toch de diagnose longkanker. En daar is hij blij mee, want dankzij deze diagnose heeft hij weer nieuwe hoop.

Klinisch patholoog Kim Monkhorst van het Antoni van Leeuwenhoek is een van de specialisten die bij de ontwikkeling van een nieuwe test betrokken was. "Er is een test ontwikkeld die gebruikmaakt van de techniek Whole Genome Sequencing, waarbij we het complete genoom van de zieke cellen kunnen analyseren. In de oude situatie keken we, om het eenvoudig te zeggen, naar een plakje weefsel. Nu kijken we op moleculair niveau naar het DNA." En dat blijkt een enorm succes: in tweederde van de gevallen, leidde de techniek tot een diagnose. En bovendien helpt WGS ook om een gericht behandelplan te maken.

➜ Lees meer over Geert-Jan Bouman en het succes van WGS voor mensen met PTO op RTL Nieuws
Bekijk ook de uitzending op RTL Nieuws, vanaf 6:02