"Oncologische zorg kan goedkoper én beter door goed gebruik geneesmiddelen" | Gabe Sonke in EenVandaag en op Radio 1

20 okt 2022 09:00

EenVandaag kwam in het Antoni van Leeuwenhoek internist-oncoloog Gabe Sonke interviewen naar aanleiding van zijn oratie, waarin hij kritisch is over veel nieuwe dure geneesmiddelen. Gabe Sonke: “Studies naar nieuwe geneesmiddelen worden nu zo opgezet dat medicijnen soms langer dan nodig, soms vaker dan nodig en soms met hogere dosering dan nodig worden gebruikt. Laat daarom de introductie van dure geneesmiddelen voorafgaan door real-world studies naar gepast gebruik ervan”.

Bekijk de uitzending van EenVandaag Luister naar het fragment op Radio 1

De afgelopen 10 jaar is de vijfjaarsoverleving voor patiënten met kanker met 8% gestegen, maar de kosten aan dure geneesmiddelen zijn in diezelfde periode vertienvoudigd naar bijna 3 miljard euro per jaar. Als we daar niets aan doen blijft dit net als het afgelopen decennium jaar na jaar verder toenemen. Dat is echt niet vol te houden want het verdringt andere zorg die ook zo belangrijk is.

In zijn leerstoel wil hij zich inzetten dat onderzoek naar gepast gebruik een vast onderdeel wordt van de introductie van nieuwe (dure) geneesmiddelen. Het is van belang zo’n studie direct te starten zodra een nieuw medicijn voor een indicatie beschikbaar komt. Het blijkt namelijk heel moeilijk om een bepaalde manier van voorschrijven nog te veranderen als we er eenmaal aan gewend zijn geraakt.