PURINOX HME – mede ontwikkeld door het AVL - genomineerd voor CZ Zorgprijs 2023

30 nov. 2023 09:00

Het Antoni van Leeuwenhoek heeft in samenwerking met Mobius 3D Technologies een zogeheten Heat and Moisture Exchanger (HME) ontwikkeld voor patiënten die een totale laryngectomie, oftewel een verwijdering van het strottenhoofd, hebben ondergaan.

De HME, gemaakt van roestvaststaal met behulp van geavanceerde 3D-printtechnologie, helpt bij een betere uitwisseling van warmte en vocht, waardoor de gezondheid van de luchtwegen verbetert. De 2e Stemwinkel, die deze hulpmiddelen distribueert, heeft de Purinox HME aangemeld voor de CZ Zorgprijs 2023, omdat deze HME de plastic afvalstroom aanzienlijk vermindert. Dit jaar staat de Zorgprijs in het teken van duurzaamheid. Op 14 december is de prijsuitreiking van de CZ zorgprijs. 

Mobius Render Omgeving.273

Duurzame HME

Wat de Purinox HME bijzonder maakt, is dat het circulair is. In tegenstelling tot andere vergelijkbare producten, die vaak van plastic zijn gemaakt, kan de Purinox HME na gebruik gereinigd en hergebruikt worden omdat het van roestvaststaal is gemaakt. Hierdoor wordt de hoeveelheid plastic afval verminderd.

Krachten bundelen voor de beste zorg

In het AVL is een lange geschiedenis van onderzoek naar het verbeteren van de kwaliteit van leven voor gelaryngectomeerde patiënten. Deze achterliggende passie heeft tot deze unieke innovatie geleid. Al vele jaren werkt het AVL aan het doorgronden van de natuurkundige werking van HME’s. Daarbij hebben we vooral gekeken naar wat de belangrijke aspecten zijn om vocht- en warmteafgifte te optimaliseren zonder daarbij de ademweerstand te verhogen. Daarnaast zijn we metingen gaan interpreteren en omgezet in een computermodel om de verschillende natuurkundige processen te simuleren.

Het AVL en Mobius 3D Technologies – die innovatieve medische hulpmiddelen ontwikkelt om de patiëntenzorg te verbeteren en kosten te verlagen – hebben hierin hun krachten gebundeld. Eerder al werkten Mobius en AVL samen aan een patiënt-specifiek titanium kaakimplantaat. 3D-technologie wordt steeds vaker gebruikt voor diverse chirurgische ingrepen, met name voor implantaten. De 2e Stemwinkel, die hulpmiddelen levert voor mensen met een tracheostoma, distribueert sinds deze zomer de PURINOX HME.

Totale laryngectomie

Bij patiënten bij wie sprake is van een vergevorderd stadium van – of teruggekeerde kanker in het strottenhoofd, kan een totale laryngectomie noodzakelijk zijn. Wereldwijd ondergaan meer dan 100.000 mensen per jaar deze ingrijpende operatie. Er zijn ongeveer 2000 tracheostomiepatiënten (mensen met een zogenaamde luchtpijpsnede) in Nederland die een zogenaamde warmte-vochtwisselaar (HME) gebruiken. Daarmee kunnen ze hun luchtwegen vochtig houden. De Purinox HME kan deze meestal plastic HME vervangen.