Jacqueline Jacobs onderzoek NKI
123

Ons onderzoek: het Nederlands Kanker Instituut

Ons onderzoek: het Nederlands Kanker Instituut

Ons onderzoeksinstituut draagt de naam Nederlands Kanker Instituut (NKI). Samen met het ziekenhuis vormt het onderzoeksinstituut het Antoni van Leeuwenhoek

Nieuws & ontwikkelingen

Martijn Stuiver Facesofnki

Faces of NKI: Martijn Stuiver

In het Antoni van Leeuwenhoek wijden honderden wetenschappers hun leven aan het zoeken naar manieren om kanker te slim af te zijn. Wie zijn zij? We stellen je voor aan Martijn Stuiver.
Martijn Stuiver Kankeronderzoeker

Onze onderzoeksthema's

Binnen het onderzoeksinstituut (NKI) van het Antoni van Leeuwenhoek staan zes belangrijke thema's centraal:

Behandeling op maat NKI onderzoek
TIL studie NKI onderzoek
Fundamenteel onderzoek laboratorium vrouw
Ondersteunende zorg_echtpaar II
MR Linac Marlies Nowee beeldgestuurd Antoni
Hoofdbeeld vroegdiagnostiek NKI onderzoek

Artificial Intelligence (AI)

AI baanbrekend in de kankerzorg

Artificiële of kunstmatige intelligentie (AI) biedt vele mogelijkheden voor verdere verbetering van kankeronderzoek, -diagnostiek en de behandeling van patiënten. AI maakt dat een computer mensachtige vaardigheden vertoont zoals redeneren, leren en plannen. Er wordt gebruik gemaakt van algoritmen; een wiskundige formule of set van instructies om een probleem op te lossen. Met algoritmes kan van tevoren bepaald worden wat er gebeurt in een situatie. Computers zien soms meer dan mensen, hetgeen AI onderzoekers en artsen helpt nog beter te beslissen, bijvoorbeeld bij de vroege opsporing en behandeling van kanker:

  • Borstkanker vroegtijdig opsporen met MRI;
  • Behandeling met adaptieve radiotherapie;
  • Klinisch gebruik van AI in de radiologie;
  • Therapierespons: werkt de therapie?

Lees hier meer over de projecten en samenwerking binnen AI technology for people.   

Proefdierenonderzoek

Het Nederlands Kanker Instituut behoort tot de wereldtop in het onderzoek om kanker steeds beter te begrijpen en te behandelen. Daarbij maken we gebruiken van veel verschillende onderzoeksmethoden, die elkaar aanvullen. Onze onderzoekers gebruiken ook muizen, en soms ratten, om kanker te bestuderen en nieuwe behandelingen te ontwikkelen. We vinden het belangrijk om hier open over te zijn.

Lees meer over onderzoek met proefdieren

Van lab naar kliniek

Het Nederlands Kanker Instituut doet drie vormen van wetenschappelijk onderzoek. Met fundamenteel onderzoek ontrafelt het de grondbeginselen van de biologie. In ons translationele onderzoek gebruiken wetenschappers die inzichten voor de ontwikkeling van behandelingen die in het ziekenhuis getest kunnen worden. Het klinische onderzoek test nieuwe behandelingen en diagnostiek vervolgens in patiënten.

Deelnemen aan een klinische studie?

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn om deel te nemen aan een klinische studie? Neemt u dan contact op met uw behandelaar. Lees dan meer over onze klinische studies.