Annemiek Sterk - van Esterik

Vier jaar geleden trof de ziekte kanker mijn familie en vrienden. Mijn zus onderging in 2014 een behandeltraject bij de VU en het Antoni van Leeuwenhoek i.v.m. een endocriene kanker en zij staat nog steeds onder controle bij het AVL. Het gaat inmiddels weer goed met haar.

In datzelfde jaar werd bij mijn broer darmkanker met uitzaaiingen in de lever vastgesteld. Hij bezocht verschillende (specialistische) ziekenhuizen waaronder ook het AVL. Helaas kon hij niet meer behandeld worden. Hij stierf datzelfde jaar. In 2015 kreeg een vriendin de diagnose darmkanker en zij heeft bij het AVL alle zorg gekregen die ze nodig had. De palliatieve zorg en persoonlijke begeleiding vanuit het AVL, met veel aandacht voor de naasten was uitstekend. Ik raakte onder de indruk van de communicatie tussen de patiënt en het behandelteam. Dat werd nog eens bevestigd toen een andere vriendin in 2016 na een second opinion bij het AVL de diagnose borstkanker kreeg. Zij kon deel uitmaken van een onderzoek en werd na een jaar met chemokuren, een operatie en bestralingen genezen verklaard.

In die intensieve jaren kwam ik als naaste veel in het Antoni van Leeuwenhoek. Ik zag wat zorgvuldige communicatie tussen behandelaars en patiënten met mensen doet. Het bleek dat patiënten een centrale rol krijgen in de uitvoering van het zorgplan. En ook in een uitzichtloze situatie is de communicatie en zorg vanuit het AVL gedreven en toegewijd. Het verzacht de aanvaarding van het leed. Ook als naaste heb ik me door aandacht omringd gevoeld. Het AVL heeft op die manier veel in mijn leven betekend. Daarom wil ik graag iets terugdoen door deel uit te maken van de Patiëntenraad.

Met mijn achtergrond als communicatieadviseur en coach zet ik me in voor een persoonlijke benadering en behandeling van de patiënt en zijn of haar naasten, zo essentieel in het ziekteproces en de eventuele genezing.