TIL studie NKI onderzoek
123

Immuuntherapie

Immuuntherapie is een behandeling die ervoor zorgt dat het eigen afweersysteem kankercellen beter kan vernietigen. Het Antoni van Leeuwenhoek heeft een voortrekkersrol in onderzoek naar en behandeling met immuuntherapie.
Immuuntherapie is in de afgelopen jaren de belangrijkste ontwikkeling geweest binnen de behandeling van kanker. Het is een verzamelnaam voor verschillende behandelingen die het menselijk afweersysteem in staat moeten stellen kankercellen te bestrijden, zoals afweercellen dat ook doen bij bijvoorbeeld bacteriën. Immuuntherapie richt zich dus niet op de tumor, zoals bijvoorbeeld chemotherapie of bestraling, maar op het activeren van het eigen immuunsysteem. Met goede en soms zelfs spectaculaire resultaten. Het Antoni van Leeuwenhoek heeft zowel nationaal als internationaal een leidende rol in het onderzoek naar immuuntherapie en de toepassing ervan bij patiënten. Door wetenschappelijke onderzoek in zowel het laboratorium als de kliniek leveren we een belangrijke bijdrage aan het opbouwen van kennis over het immuunsysteem en kanker. Huidige onderzoeken richten zich bijvoorbeeld op het toepassen van immuuntherapie in een eerder ziektestadium, het in kaart brengen van de verschillen tussen de afweerreacties van patiënten en het ontwikkelen van medicijnen voor kankersoorten waarvoor nog geen immuuntherapie beschikbaar is. Het is onze ambitie om van elke patiënt te kunnen begrijpen waarom de afweerreactie niet sterk is om de kankercellen te vernietigen en daar de passende immuuntherapie aan te koppelen.
Immuuntherapie Video Still

Vernieuwend onderzoek naar immuuntherapie

Immuuntherapie is een enorme doorbraak. In deze video laten artsen en onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek zien hoe zij immuuntherapie willen verbeteren. Wat kunnen ze al, en welke vragen zijn nog onbeantwoord?