Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website toont video’s van YouTube. Deze partij plaatst cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt, dan kunt u dat hier aangeven. U kunt dan geen video’s op deze website zien. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt. Lees meer over het cookiebeleid

Deze website maakt gebruik van cookies om video's te tonen en het gebruikersgemak te verbeteren. Als u deze cookies niet wilt, dan kunt u dat hier aangeven. Lees meer over het cookiebeleid

Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu, het servicemenu of het zoekveld.

Meelwormkoekjes, linzenburgers en eiwitrijke ijsjes op de Dag van de Diëtist

19sep 2017

Terug naar het overzicht

Dietetiek_ijs_uitdelen_20170919_02

Het is vandaag de Dag van de Diëtist. In het Antoni van Leeuwenhoek besteden we er aandacht aan.

Meelwormkoekjes en linzenburgers voor personeel
Speciaal voor deze dag ontwierpen studenten diëtetiek Alicia Izeboud, Romy van Riessen en Marieke Janssen van de Hogeschool van Amsterdam samen met onze diëtisten een origineel en bij het Antoni van Leeuwenhoek passend menu. In de medewerkerskantine kon men genieten van meelwormkoekjes en linzenburgers. Esther Heijkoop, diëtist: 'De meelwormkoekjes bevatten veel eiwitten, iets dat we benadrukken in de voeding voor patiënten, omdat eiwitrijk eten bij patiënten belangrijk is voor het behoud van gewicht. Dat is weer belangrijk om behandelingen goed te kunnen doorstaan. Eetbare insecten zijn een duurzame bron van dierlijk eiwitten. De kweek van eetbare meelwormen vergt minder land en stoot minder broeikasgassen uit dan de productie van melk of van vlees. Met de linzenburger laten we zien dat er met verrassende combinaties originele en lekkere maaltijden te bereiden zijn.'

Eiwitrijke ijsjes voor patiënten
Op de verpleegafdelingen delen de diëtisten vandaag aan patiënten een eiwitrijk ijsje uit. Esther Heijkoop: 'De ijsjes zijn van David's Gelato, samen met het Groene Hartziekenhuis ontwikkelde hij eiwit- en energierijke ijsjes. Deze delen we uit aan patiënten op de afdeling en op de dagbehandeling.'

Diëtetiek in het Antoni van Leeuwenhoek
Voeding en beweging spelen een belangrijke rol bij het in stand houden of opbouwen van conditie. Belangrijk, want een goede conditie heeft meestal een positieve invloed op het doorstaan van een behandeling en het herstel erna . Marleen Ariëns, diëtist in Centrum voor Kwaliteit van Leven in het Antoni van Leeuwenhoek, zorgt dat elke patiënt de voeding krijgt die hij nodig heeft. Hoe zij dat doet? Marleen: 'Voedingsproblemen als gevolg van kanker en de behandeling zijn vaak slikklachten, smaakverlies of een verminderde eetlust. Daardoor zijn patiënten minder sterk en verliezen ze kracht en spiermassa. Mensen puzzelen vaak zelf naar een gezond voedingspatroon bij kanker, terwijl ze daarmee niet per se de beste voeding krijgen om een behandeling te doorstaan. Ik zoek altijd met de patiënt naar een eetpatroon dat aansluit bij iemands persoonlijke ideeën en mogelijkheden, zonder dat het ten koste gaat van de conditie. Ook de sociale kant van eten is belangrijk. Hoe kun je weer uit eten, of lunchen op je werk? Alles om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden.'

Deel dit onderwerp
 
 
contact
020 512 9111
We helpen u graag verder