Bevolkingsonderzoek darmkanker

Heeft u meegedaan aan het bevolkingsonderzoek darmkanker en is er bloed in uw ontlasting gevonden? Dan kunt u een darmonderzoek (colonoscopie) laten doen in het Coloscopiecentrum Antoni van Leeuwenhoek. Dit kan ook als het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) u naar een andere colonoscopiecentrum heeft verwezen. U kunt zelf de afspraak maken en/of wijzigen. Dit kan via uw DigiD en de instructies die u vindt op uw uitslagbrief. De colonoscopie wordt in overleg met u gepland, wij streven ernaar om dit binnen een termijn van 10 werkdagen te plannen. De colonoscopie wordt uitgevoerd door MDL-artsen van het Antoni van Leeuwenhoek.

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is sinds 2014 in Nederland gestart. Dit bevolkingsonderzoek is bedoeld voor alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar en valt onder verantwoordelijkheid van het RIVM. Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gekeken of u bloed in de ontlasting hebt. Deze ontlastingstest wordt thuisgestuurd en kan worden teruggestuurd naar het laboratorium.

Contact

Heeft u vragen? De medewerkers van het coloscopiecentrum zijn te bereiken via telefoonnummer 020 - 512 9111 of via het e-mailadres coloscopiecentrum@nki.nl. 

Indien u verwezen wordt naar het Coloscopiecentrum van het Antoni van Leeuwenhoek, vindt het intakegesprek plaats in het O-Gebouw, direct tegenover de hoofdingang van het Antoni van Leeuwenhoek. U kunt zich melden op de begane grond van O-Gebouw bij het secretariaat van het Coloscopiecentrum. Hier kunt u zich ook inschrijven indien u voor het eerst komt.

LET OP!

Alleen het intakegesprek vindt plaats in gebouw O. De coloscopie zal plaatsvinden in het onderzoek- en behandelcentrum van het Antoni van Leeuwenhoek, op de 2e etage.

U kunt (betaald) parkeren op de parkeerplaats van het Antoni van Leeuwenhoek.

Wat doen we voor u?

Intakegesprek

Naar aanleiding van de ongunstige testuitslag wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek. Dit intakegesprek wordt uitgevoerd door een verpleegkundig specialist of verpleegkundige van het Antoni van Leeuwenhoek. Het doel van dit intakegesprek is om u enerzijds meer informatie te geven over de coloscopie en anderzijds uw medische voorgeschiedenis door te nemen om te beoordelen of er aandachtspunten of bezwaren zijn voor vervolgonderzoek. Neemt u alstublieft daarom een overzicht van uw medische voorgeschiedenis en uw medicatielijst mee.

Coloscopie

Tijdens de coloscopie wordt uw darm inwendig onderzocht. Op deze manier kunnen darmpoliepen en darmkanker ontdekt worden. De coloscopie wordt in overleg met u gepland, dit kan binnen een termijn van 10 werkdagen na het intakegesprek. De coloscopie wordt uitgevoerd door MDL-artsen van het Antoni van Leeuwenhoek op het onderzoek- en behandelcentrum.  Na de coloscopie krijgt u direct een voorlopige uitslag te horen.  

Uitslag

Ongeveer een week na de coloscopie krijgt u de definitieve uitslag. Hierbij hoort ook een advies. Als er poliepen worden gevonden betekent dit soms dat u geadviseerd wordt na 3 of 5 jaar opnieuw een coloscopie te laten verrichten. Dit kan dan in het Antoni van Leeuwenhoek plaatsvinden. Als er onverhoopt darmkanker wordt vastgesteld kunt u hiervoor verder in terecht in het AVL darmkankercentrum.

Wanneer kunt u beter niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek?

  • U hoeft niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek als u onder behandeling bent vanwege darmkanker.
  • Indien u in de afgelopen vijf jaar een coloscopie heeft ondergaan, is het goed om eerst met uw huisarts of uw behandelend arts te overleggen of het nuttig is om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.
  • Bent u nu onder behandeling van een MDL-arts, raadpleeg hem of haar dan over uw mogelijke deelname aan het bevolkingsonderzoek.

Twijfelt u of u aan het bevolkingsonderzoek kunt meedoen? Neem dan contact op met uw huisarts of behandelend arts.