Podcast 'Kanker... wat eet je dan?'

De diëtisten van het Antoni van Leeuwenhoek spreken met diëtisten en experts over voeding en kanker. Beluister hieronder alle afleveringen van deze podcastserie.

Afleveringen 2024

Voeding bij radiotherapie en chemotherapie

In deze aflevering spreken we met Esther Heijkoop, dietist in het Antoni van Leeuwenhoek. We gaan in op de klachten die kunnen ontstaan bij radiotherapie (bestraling) en chemotherapie en wat je daar met voeding aan kunt doen.

Voeding bij slokdarmkanker

In deze aflevering spreken we met Yvonne Hillhorst verpleegkundig specialist in het Antoni van Leeuwenhoek. We gaan in op de vragen rondom slokdarmkanker: Wat zijn de symptomen? Hoe kan het behandeld worden? In het tweede deel bespreken we de voedingsadviezen in de verschillende fases van de behandeling met Nikki Remer en Dianne van Schepen, diëtisten Antoni van Leeuwenhoek. 

Aflevering 2023

Voeding bij een neuro-endocriene tumor

In deze aflevering spreken we met Lisette Saveur, verpleegkundig specialist in het Antoni van Leeuwenhoek. We gaan in op de vragen rondom een NET: Wat is een neuro endocriene tumor precies? Wat zijn symptomen? Hoe kan het behandeld worden?
In het tweede deel bespreken we de voedingsadviezen in de verschillende fases van de behandeling met Marleen Ariens, diëtist Antoni van Leeuwenhoek.

Afleveringen 2022

Voeding bij kanker, feiten en fabels

In deze eerste aflevering van de podcastserie "Kanker.. wat eet je dan" vertellen Silke Hopman, Sara Verschure en Sheena Tjon-a-Joe, diëtisten in het Antoni van Leeuwenhoek, over voeding bij kanker en welke feiten en fabels er daaromtrent zijn.

Medische voeding bij kanker

In deze aflevering vertelt Esther Heijkoop, diëtist in het Antoni van Leeuwenhoek, welke oplossingen er zijn als normale voeding niet meer lukt. Ook geeft zij tips over hoe deze medische voedingen te gebruiken zijn in de voeding.

Voeding bij de behandeling van borstkanker

In deze aflevering vertelt Sara Verschure, diëtist en onderzoeker bij het Antoni van Leeuwenhoek, over het belang van voeding bij de behandeling van borstkanker.

Smaakverandering en verlies van smaak bij kanker

In deze aflevering vertelt Eric-Jan Wissink, ook wel Eric-Jan de Smaakman, over hoe je met voedingsmiddelen kunt werken om te kunnen leven met je smaakverlies en/of smaakveranderingen bij kanker.

Beweging, voeding en kanker

In deze aflevering vertellen Kim van Reijsen, fysiotherapeut in het Antoni van Leeuwenhoek en Maartje Brandt, diëtist in het Antoni van Leeuwenhoek, waarom juist beweging en voeding belangrijk zijn als je kanker hebt.

Slikklachten bij kanker

Bij hoofd-halskanker, maar ook bij slokdarmkanker of bestraling van de longen kunnen slikklachten ontstaan. Met Merel Latenstein, logopedist in het Antoni van Leeuwenhoek, spreken we over welke slikklachten er zijn en hoe de voeding aangepast moet worden om verslikken of erger te voorkomen. Luister hieronder de podcastaflevering.

Voeding en lifestyle ná kanker

Je arts vertelt dat er na allerlei behandelingen geen kanker meer waar te nemen is. Blije en opgeluchte gevoelens natuurlijk, maar misschien ook de gedachte: wat nu? Wat kun je zelf doen om de kans te verkleinen dat kanker terugkomt? Met José Breedveld, diëtist en onderzoeker bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds spreken we over de laatste inzichten en adviezen voor gezond leven na kanker. Luister hieronder de podcastaflevering

Revalidatie na kanker

Na de behandeling van kanker kunnen er nog allerlei restklachten bestaan. Vaak is een revalidatietraject dan ondersteunend om je bijvoorbeeld fitter te laten voelen. Met Ellen Passchier, verpleegkundig specialist hoofdhalsrevalidatie, spreken we over de mogelijkheden en de oplossingen die revalidatie biedt. Luister hieronder de podcastaflevering

Preventie van kanker door voeding en lifestyle

"Let food be thy medicin and medicin be thy food", een uitspraak die vaak toegeschreven wordt aan Hippocrates. Of het nu waar is dat hij dat ooit gezegd heeft of niet, er schuilt wel iets van waarheid in deze uitspraak. Kanker krijgen is vaak een kwestie van domme pech hebben. Maar je kunt wel het risico op het krijgen er van wel verminderen door je voedingspatroon en lifenostyle. Met José Breedveld, onderzoeker en diëtist bij het Wereld Onderzoek Fonds spreken we over de nieuwste wetenschappelijke feiten en de adviezen. Luister hieronder de podcastaflevering.

Hoofd-halskanker en voeding

Als er een soort kanker is waarbij de invloed op je voeding heel duidelijk is, is het wel bij een tumor in het hoofd-halsgebied. Met hoofd-halschirurg Lily-Ann van der Velden, spreken we over hoe vaak het voorkomt en waardoor het veroorzaakt wordt. Daarna vertelt Sheena Tjon-a-joe, diëtist in het Antoni van Leeuwenhoek, welke aanpassingen er in je voeding nodig zijn als je een tumor in het hoofd-halsgebied hebt. Luister hieronder de podcastaflevering.

Voeding als je niet meer beter wordt

Met Christiaan Rhodius, specialist ouderengeneeskunde / arts palliatieve geneeskunde, werkzaam in Hospice Bardo, spreken we over de laatste fase in het leven. Vervolgens bespreken we met Léonie Roeleveld, diëtist in het Antoni van Leeuwenhoek, welke rol voeding speelt als je niet meer beter kunt worden. Luister hieronder de podcastaflevering

Deze website maakt gebruik van cookies

Op onze website plaatsen we cookies om het gebruikersgemak van onze website te verbeteren.

Functioneel
[2]
  • Microsoft Clarity
    Door plaatsing van deze cookies krijgen wij als organisatie geanonimiseerd informatie over het gebruik van website en waar de websitebezoekers vandaan komen.
  • Virtuele tours
    Door plaatsing van deze cookie gaan we misbruik van deze content tegen.

Voorkeuren aanpassen