Promotie Esmée Krouwel: ‘Bespreek seksualiteit en vruchtbaarheid in de poli’

Oncologische behandelingen kunnen leiden tot vermindering van het seksueel functioneren en de vruchtbaarheid. In de loop der jaren is de overleving van de meeste soorten kanker dusdanig toegenomen dat seksualiteit en vruchtbaarheid na herstel zeer relevant zijn. In de spreekkamer wordt niet altijd gesproken over het effect van behandelingen op seksualiteit en/of fertiliteit en patiënten vinden het zelf vaak lastig deze onderwerpen ter sprake te brengen. Maar door deze onderwerpen niet te bespreken, wordt patiënten de kans op een gezond seksleven na herstel ontnomen, wat kan leiden tot een verlies aan intimiteit in de relatie, gevoelens van machteloosheid en depressie, en tot levenslang verdriet indien een kinderwens onvervuld blijft.

Esmée Krouwel, uroloog in opleiding in het Antoni van Leeuwenhoek, bestudeerde tijdens haar promotieonderzoek in welke mate zorgverleners binnen de oncologie rekening houden met het effect van de behandelingen op de seksuele functies en de vruchtbaarheid. Ondanks dat zorgverleners zich wel verantwoordelijk voelen voor deze delicate onderwerpen, blijkt er in de praktijk ruimte voor verbetering. Copromotor Melianthe Nicolai, uroloog, heeft in het Antoni van Leeuwenhoek een speciaal spreekuur waar zij patiënten behandelt met seksuologische problemen na het overleven van kanker.

Op donderdag 12 mei verdedigt ze haar proefschrift aan de Universiteit Leiden.

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het Leids Universiteits Fonds (LUF), de Gratama Stichting, de Bontius Stichting ‘Doelfonds Urologie’ en AstraZeneca.

Het proefschrift
Reproductive and sexual health care in oncology – Current practice and challenges

Promotor
Prof.dr. R.C.M. Pelger (Universiteit Leiden)

Copromotoren
Dr. M.P.J. Nicolai (Antoni van Leeuwenhoek)
Dr. H.W. Elzevier (Universiteit Leiden)

Praktische informatie over de promotie
Meer informatie en link naar de live stream op de agendapagina van de Universiteit Leiden