Centrum voor Kwaliteit van Leven

Ondersteunende zorg_echtpaar II

Ondersteunende zorg

Daarom ondersteunende zorg en behandeling

Kanker heeft een enorme impact op het leven. De ziekte en behandeling veroorzaken vaak lichamelijke klachten, maar kunnen ook psychische en sociale gevolgen hebben. De juiste zorg op het juiste moment kan een groot verschil maken in het doorstaan van het ziekteproces. Het Antoni van Leeuwenhoek ziet de ondersteunende zorg tijdens en na de behandeling van kanker als een belangrijk onderdeel in het leveren van de beste oncologische zorg. Ondersteunend wil zeggen; alle behandeling die niet gericht is op het bestrijden van de ziekte, maar op het verlichten van klachten en symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten en naasten.

Nieuws

Wetenschappelijk onderzoek

Ook onderzoek krijgt een belangrijke plek in het Centrum voor Kwaliteit van Leven. Goede zorg begint immers met het begrijpen van de gevolgen van kanker en kankerbehandeling op de kwaliteit van leven en het zoeken naar zinvolle interventies.

Waarom krijgt bijvoorbeeld de ene patiënt wel klachten en de andere niet? En hoe kunnen we bij welke behandeling patiënten en naasten zo goed mogelijk bijstaan? Er zullen daarom studies worden opgezet naar het optreden van specifieke klachten en naar de effectiviteit van behandelingen en interventies. Zodat al onze patiënten en hun naasten de best mogelijke persoonlijke en passende zorg krijgen.

Lopende studies in het Centrum voor kwaliteit van Leven

  • MOVE-Fit studie (M17MOV): multicenter studie naar de haalbaarheid van een beweeginterventie tijdens chemo radiotherapie voor hoofd-halskanker.
  • P16HNR: multicenter studie naar de kwaliteit van nazorg voor hoofd-halskankerpatiënten (een prospectieve observationele multicenter studie).
  • PABLO studie: multicenter studie naar de effectiviteit van beweegstimulering via internet, met of zonder toegevoegde fysiotherapie coaching.
  • HEART studie: multicenter studie naar de mogelijk beschermende werking op het hart, van training tijdens chemotherapie voor borstkanker.
  • CPIB studie (M17CPI): multicenter studie naar de bruikbaarheid van de Communicatie Participatie vragenlijst.
  • CALM studie: onderzoek naar de haalbaarheid van het aanbieden van een aantal gesprekken aan patiënten met uitgezaaide kanker volgens een nieuwe methode uit Canada, die Managing Cancer and Living Meaningfully (CALM) heet. CALM heeft een positieve invloed op de kwaliteit van leven bij deze patiënten en kan ervoor zorgen dat zij minder vaak depressief worden. Bekeken wordt of deze therapie in Nederland net zo goed werkt als in Canada.

Workshop uiterlijke verzorging: Look Good... Feel better

Eenvoudige tips en adviezen om klachten te verminderen of te camoufleren tijdens of vlak na uw behandeling.

Wanneer u kanker heeft, kan uw uiterlijk veranderen. Tijdens de workshop Look Good…Feel Better krijgt u eenvoudige tips en adviezen om klachten te verminderen of te camoufleren, tijdens of vlak na uw behandeling. Veel gehoorde klachten zijn bijvoorbeeld: 'Mijn huid is schilferig en zeer droog geworden, mijn haar is door chemotherapie broos en dun geworden, hoe krijg ik meer uitdrukking op mijn gezicht, nu ik geen wenkbrauwen meer heb? De ervaring leert dat u zich met een verzorgd uiterlijk ook beter voelt.

Onder leiding van een ervaren schoonheidsspecialist gaat u aan de slag met speciaal voor de workshop beschikbaar gestelde huidverzorgingsproducten. Ook is er een haarwerker aanwezig voor tips en adviezen. De bijeenkomst is geschikt voor zowel mannen als vrouwen.

De workshop is gratis en wordt elke tweede maandag van de maand gehouden van 10.00 tot 12.00 uur in het Antoni van Leeuwenhoek. Maak een afspraak door te bellen met het secretariaat van het Centrum voor Kwaliteit van Leven via 020 512 9111 of via de e-mail: secretariaat.ckvl@nki.nl.

Andere relevante websites