Vermoeidheid

Iedereen die kanker heeft, krijgt er vroeg of laat mee te maken: vermoeidheid. En dat kan uw kwaliteit van leven enorm beperken. Dat u moe bent voor, tijdens en kort na de behandeling is heel normaal. Want de ziekte en de behandeling vragen veel van uw lichaam en geest. Het duurt vaak nog enkele maanden na de behandeling voordat de vermoeidheid minder wordt. Het kost tijd en energie om te herstellen en weer conditie op te bouwen. Het kost ook energie om te verwerken wat u allemaal heeft meegemaakt tijdens uw ziek zijn. Als u verder opknapt, neemt de vermoeidheid meestal ook weer af.

Wat is vermoeidheid?

Vermoeidheid is een gebrek aan energie. Als u vaak moe bent, lukt het niet goed meer de dingen te doen die u wilt of moet doen. Vaak gaan dagelijkse activiteiten zoals een boodschap doen, opruimen en koken moeizamer. Ook lopen en praten kunnen meer energie kosten en na een activiteit kan het zijn dat u meer of langer rust nodig heeft.

Als u moe bent werken uw hersenen ook minder goed, u kunt bijvoorbeeld moeite hebben met onthouden, uw aandacht erbij houden of het nemen van beslissingen. Heeft u last van uw concentratie of om dingen te onthouden? Kijk dan eens op deze pagina.

Still Ckvl Emmer Energie

Hoe krijgt u meer energie?

Dat u moe bent voor, tijdens en kort na de behandeling en deze gevoelens hebt is heel normaal. De ziekte en de behandeling vragen veel van uw lichaam en geest. Het is heel normaal dat u enkele maanden na behandeling last houdt van vermoeidheid.
Ergotherapeut Aschwin legt dit uit aan de hand van de ‘energie-emmers’.

Instandhoudende factoren van vermoeidheid

Soms is er een medische reden voor uw vermoeidheid, zoals bloedarmoede. Maar vaak spelen andere dingen een rol:

 • Veranderingen immuunsysteem
  Kanker kan ervoor zorgen dat uw immuunsysteem sneller en heftiger reageert op virussen en bijvoorbeeld ook op stress. Bij een virus of stress stuurt het immuunsysteem zogenoemde ‘boodschapperstoffen’ naar uw hersenen. Die geven u een grieperig gevoel: u voelt slap, futloos en u hebt nergens zin in. 
 • Zorgen maken en bang zijn dat de kanker terugkomt
  U maakt zich misschien zorgen over de toekomst, uw relatie of uw baan. Dat is heel logisch na wat u heeft meegemaakt. Of u bent bang dat de kanker terugkomt. U kunt dan gaan piekeren. Dat kost veel energie. Misschien doet u juist het omgekeerde en duwt u nare gedachten weg. Ook dat kost energie. 
 • Te veel of juist te weinig doen
  Het kan ook zijn dat u na de behandeling ongemerkt te veel vraagt van uw lichaam. Wellicht wilt u uw oude leven zo snel mogelijk weer oppakken en beseft u onvoldoende dat het tijd kost om van kanker te herstellen. Als u teveel doet, dan vraagt u meer van uw lichaam dan u aankan. Zo gaat u steeds over uw grenzen heen. Er kan dan een patroon van pieken en dalen ontstaan: veel doen en daarna een paar dagen heel erg moe zijn.

Er zijn nog meer redenen voor uw vermoeidheid. Op kanker.nl vindt u meer informatie.

Opbouwen energie

Het duurt vaak nog enkele maanden voordat uw vermoeidheid minder wordt. Het kost tijd en energie om te herstellen en weer conditie op te bouwen. Het kost ook energie om te verwerken wat u allemaal heeft meegemaakt tijdens uw ziek zijn. Als u verder opknapt, neemt de vermoeidheid meestal ook weer af.

Still Ckvl Conditie Vermoeidheid

Hoe bouwt u uw conditie weer op?

Het opbouwen van uw conditie kan u helpen om uw vermoeidheidsklachten te verminderen.
In het Centrum voor Kwaliteit van Leven werken we samen met een gespecialiseerd fysiotherapeut om uw conditie op te bouwen. Fysiotherapeut Anne legt uit waar je op moet letten als u weer wilt beginnen met uw conditie op te bouwen.

Andere tips*

 • Leer de vermoeidheid en de beperkingen te accepteren op het moment dat u er last van hebt. 
 • Accepteer het verschil tussen wat u wilt en kunt.
 • Onderzoek wat uw grenzen zijn en probeer daar niet overheen te gaan. 
 • Blijf trouw aan uzelf: doe wat goed voor u is, en niet in eerste instantie voor anderen. Durf 'nee' te zeggen tegen anderen. Dat is niet altijd makkelijk, maar soms wel nodig. 
 • Leg niet voortdurend verantwoording af. Houd op met uitleggen als blijkt dat mensen niet (willen) luisteren. Het is vooral belangrijk dat naasten, zoals uw partner, gezin of goede vrienden weten dat u nog last hebt van vermoeidheid. 
 • Blijf in contact met anderen. En probeer ook over andere onderwerpen te praten dan uw vermoeidheid of ziekte.

*Tips van kanker.nl

Behandelingen

Misschien denkt u dat de moeheid nooit meer zal overgaan, juist door dit soort gedachten en het bijbehorende gevoel kunt u extra moe worden. Er is iets aan te doen.

Afspraak maken Centrum voor Kwaliteit van Leven

Vermoeidheid is complex. Komt u er niet uit en wilt u begeleiding voor, tijdens of na de behandeling? Dan kunt u dit kenbaar maken bij uw behandelend arts, de verpleegkundig specialist of uw verpleegkundige. Zij kunnen u doorverwijzen naar de  desbetreffende discipline of naar de ondersteuningsconsulent. 

De ondersteuningsconsulent heeft veel kennis over de invloed die kanker kan hebben op uw dagelijks leven en dat van uw naasten. Zij gaan met u in gesprek en kunnen informatie en advies geven, toegesneden op uw persoonlijke situatie. Indien nodig zal de ondersteuningsconsulent u verwijzen naar een paramedisch en/of psychosociaal zorgverlener in het Centrum voor Kwaliteit van Leven of naar een zorgaanbieder bij u in de regio. 

Daarnaast wordt op diverse momenten tijdens uw behandeling aan u gevraagd om op basis van een vragenlijst aan te geven met welke eventuele problemen u te maken heeft. Op basis hiervan kan een van de behandelaars u doorverwijzen zodat u tijdig de juiste begeleiding krijgt aangeboden.