Promotie Margarida L.F. Martins: hoe onder andere opioïden door het lichaam bewegen

30 nov. 2022 10:15

“Als iemand van de IT-afdeling mijn browsergeschiedenis zou bekijken, zou diegene vast denken dat ik verslaafd ben aan drugs. Voor mijn promotieonderzoek bekeek ik hoe verschillende stoffen door het lichaam worden opgenomen, verspreid, afgebroken en uitgescheiden. Dat ging niet alleen om het antikankermiddel, niraparib, maar ook om twee opioïden, morfine en heroïne, en de hallucinogeen ibogaïne. Ik onderzocht de rol en het gedrag van enkele eiwitten, die geneesmiddeltransporteurs worden genoemd, en een enzym, bij de opname van die middelen. Vooral de transporteurs P-glycoprotein en BCRP vielen daarbij op. Zij werken als verkeersagenten: ze bepalen hoe die middelen zich door het lichaam bewegen. Variatie in de activiteit van deze eiwitten kan ervoor zorgen dat bepaalde patiënten anders op geneesmiddelen reageren dan normaal.

Ja, als neurowetenschapper was ik zelf ook wel even verbaasd dat onderzoek naar opioïden  plaatsvond in een kankerinstituut, maar het is belangrijk om te weten hoe bepaalde stoffen worden opgenomen in het lichaam en bijvoorbeeld hoe ze de bloed-hersenbarrière doorkruizen. Opgegroeid in de Portugese Algarve moest ik wel aan meer dingen wennen hier. Zoals scherp zijn en op tijd komen. Dat ligt mij eigenlijk wel. Voorlopig blijf ik in Nederland. In december ga ik aan de slag als projectmanager in translationeel onderzoek bij Genmab, in Utrecht.”
Margarida verdedigt haar proefschrift op 30 november. 

Dit onderzoek is gefinancierd door Di-AcetylM BV.

Het proefschrift
The fate of drugs in the body: the impact of drug transporters and metabolizing enzymes on the pharmacokinetics of opioids and other substrates

Promotor(s)
prof. dr. J.H. Beijnen

Copromotor(s)
dr. A.H. Schinkel

Praktische informatie over de promotie

Livestream