Symposium: praktische huidkankerzorg voor huisartsen

24 nov. 2022 17:15 - 21:15

Jaarlijks stijgt nog steeds de huidkanker incidentie. Tijdens dit symposium zal de focus liggen op huid(pre)maligniteiten. Zowel diagnostiek als praktische vaardigheden komen aan bod. 

Loes Vos was betrokken bij de landelijke richtlijn actinische keratosen, een premaligne aandoening die tegenwoordig ook in de huidartsenpraktijk veelvuldig voorkomt. Zij zal de richtlijn toelichten en de behandeling in de huisartsenpraktijk met lokale chemotherapeutica doornemen. Welke actinische moeten worden behandeld? Op verzoek van de beroepsgroep zal ook wel/geen behandeling van basaalcelcarcinomen op oudere leeftijd worden meegenomen.

Irma Wisgerhof zal bespreken hoe om te gaan met huidkanker bij kwetsbare ouderen. Met welke factoren houd je rekening in de diagnostiek en therapie van verschillende vormen van huidkanker in deze groep patiënten.

Tristan Bruijn, gaat aan de hand van casuïstiek in op huidproblemen die veelvuldig optreden bij patiënten die behandeld worden met immuun-en targeted therapie. Hoe kan je tijdens de kuren jouw patiënten hierbij ondersteunen.

Elsemieke Plasmeijer zal de diagnostiek middels Vectra doornemen. Tijdens deze avond zal je dit unieke apparaat, dat in Nederland alleen in het Antoni van leeuwenhoek wordt gebruikt, in werking zien in het nieuwe Centrum voor VroegdiagnostiekBovendien zal zij het belang van follow up van gepigmenteerde huidlaesies in de huisartsenpraktijk (middels fotografie) met ons delen.

Yannick Elshot zal als expert op het gebied van dermatoscopie met u de gepigmenteerde huidlaesies – naevi en melanomen – doornemen. Welke laesies zijn verdacht en hoe ga je hier in de praktijk mee om?

Tot slot zijn veel (huis)artsen geïnteresseerd in kunst, omdat bij beide vakken diagnostiek, observeren en analyseren een belangrijke rol speelt. Hoe kun je dit aan de hand van huidziekten in de beeldende kunst oefenen en je gaat dit zelf in de praktijk brengen aan de hand van een inspirerende quiz. Marianne Crijns, dermatoloog, spreker bij de kunsthonoursclass en ontwikkelaar van DermArts app, zal hiervan de presentator zijn.

Doelgroep

Het symposium is voor huisartsen geïnteresseerd in dermatologie en de nieuwste ontwikkelingen.

Accreditatie

Accreditatie is toegekend voor 3 punten voor de ABC 1 groep .

Locatie

Piet Borst Auditorium
Antoni van Leeuwenhoek
Plesmanlaan 121
1066 CX Amsterdam

Bereikbaarheid

Het Antoni van Leeuwenhoek beschikt over parkeergelegenheid. 

Routebeschrijving

Ook per openbaar vervoer is het Antoni van Leeuwenhoek goed bereikbaar.
Je kunt vanaf station Amsterdam Lelylaan, RAI, Zuid, Duivendrecht of Sloterdijk metro 50 nemen naar halte Heemstedestraat. Vanaf hier is het ongeveer tien minuten lopen. Je kunt ook tram 2 nemen richting Nieuw-Sloten en uitstappen bij de halte Johan Huizingalaan.

Meer informatie

Als je vragen hebt, dan kan je per e-mail contact opnemen met AVL Academie – Symposiumdesk: symposiumdesk@nki.nl

Programma

17:15

Ontvangst met koffie en thee

17:30 - 18:15

Indische maaltijd

18:15 - 18:25

Welkom door Marjolein Berger, hoogleraar Huisartsengeneeskunde UMCG en Frank Willem Jansen, hoogleraar gynaecologie LUMC en TU Delft

18:25 - 18:45

Aktinische Keratosen in de huisartsenpraktijk: van herkenning tot behandeling door Drs. Loes Vos, AIOS Dermatologie AMC

18:45 - 19:05

Hoe om te gaan met huidkanker bij kwetsbare ouderen door Dr. Irma Wisgerhof, Dermatoloog Mohs Klinieken

19:05 - 19:35

Behandeling en begeleiding van cutane bijwerkingen bij targeted- en immuuntherapie door Drs. Tristan Bruijn, ANIOS Dermatologie huid & melanoom center AVL

19:35 - 20:05

Melanoom, naevi en AI in Centrum voor Vroegdiagnostiek door Dr. Elsemieke Plasmeijer. Dermatoloog AVL

20:05 - 20:30

Pauze

20:30 - 20:55

Dermatoscopie van het melanoom: kenmerken en valkuilen door Drs. Yannick Elshot, Dermatoloog AVL en AmsterdamUMC

20:55 - 21:15

Het leren beheersen van de schone kunst van het observeren: kijken is de (genees) kunst door Dr. Marianne Crijns, Dermatoloog AVL

21:15

Einde

Programmaboekje

Dit symposium wordt mede mogelijk gemaakt door: