Promotie Isabel Mayayo Peralta: “Ik spoor de partners in crime op”

It takes (more than) two to tango. In deze titel van mijn proefschrift trek ik een parallel tussen mijn hobby Latijnse dans en het complexe proces van genexpressie. Waar je bij een tango naast de dansers bijvoorbeeld een orkest nodig hebt voor de muziek, vereist de expressie van genen ook een combinatie van factoren. In mijn promotieonderzoek richtte ik me op twee hormoonreceptoren: de oestrogeenreceptor, betrokken bij borstkanker, en de glucocorticoïdreceptor, betrokken bij kinderleukemie en andere ziekten. Bijzonder van deze laatste receptor is zijn fascinerende dubbele aard. Soms onderdrukt hij de tumor, soms stimuleert hij die juist. Het is dus zowel een bad guy als een good guy. Ik zocht uit welke regulatoren met deze receptor samenwerken en als het ware hun partners in crime zijn. Ook toonde ik aan dat hun afwezigheid de functie van de receptor verandert en daarmee tumorgroei beïnvloedt. Het zou ideaal zijn als we deze bevindingen direct zouden kunnen vertalen naar klinische toepassingen, maar zo ver zijn we helaas nog niet. Voor mij persoonlijk is het overlijden van mijn eigen grootmoeder, aan borstkanker, een grote inspiratiebron geweest. Door haar heb ik voor dit maatschappelijk zo relevante vak gekozen.”
Isabel verdedigt haar proefschrift op 4 juli. Veel succes, Isabel!

Het proefschrift
Deciphering the role of steroid hormone receptors, and their co-regulators, across different tumor types: It takes (more than) two to tango

Promotor(s)
prof. dr. W.T. Zwart

Copromotor(s)
dr. S. Prekovic

Praktische informatie

Dit onderzoek is mede gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en KWF Kankerbestrijding.