Promotie Maarten van Eijk: "Superinteressant om wiskundige modellen los te laten op het menselijk lichaam”

6 feb. 2023 14:15

“Op onze afdeling zijn we al een tijdje bezig om te onderzoeken of zogenoemde taxanen veilig en effectief in tabletvorm kunnen worden gegeven aan patiënten. Deze antikankermiddelen gaan de vermenigvuldiging van tumorcellen tegen. Belangrijk is dus dat de werkzame stoffen goed door het lichaam worden opgenomen.

Een deel van mijn onderzoek richtte zich op de vraag of sommige tumoren in staat zijn om het medicijn zelf af te breken. Daarbij gebruiken ze mogelijk dezelfde enzymen die ook aanwezig zijn in ons maag-darmkanaal en onze lever. Om de afbraak daar te voorkomen, geven we bij een behandeling met taxanen al een tweede middel, een soort booster, dat die enzymen afremt. Mogelijk heeft deze booster dus ook effect op de afbraak van taxanen in tumoren.

Daarnaast heb ik allerlei wiskundige modellen gemaakt die kunnen helpen beschrijven en voorspellen hoe een medicijn zich in ons lichaam zal gedragen. Welke dosis is bijvoorbeeld het meest effectief? Ik vind dit superinteressant! Momenteel werk ik bij Pharmetheus, een Zweeds consultancybedrijf, gevestigd in Utrecht. Hier maak ik net zulke wiskundige modellen, maar dan in opdracht voor bedrijven die geneesmiddelen ontwikkelen.”

Maarten verdedigt zijn proefschrift op 6 februari.

Het proefschrift
In vitro and in silico optimization of oral taxane therapy

Promotor(s)
prof. dr. J.H. Beijnen & prof. dr. A.D.R. Huitema

Copromotor(s)
dr. A.H. Schinkel

Praktische informatie

Livestream