Mammografie

Een mammografie bestaat uit een serie digitale röntgenfoto's van de borst. Hiervoor wordt de borst in een röntgenapparaat geplaatst en gecomprimeerd (samengedrukt). De dosis röntgenstraling die nodig is voor een mammografie is klein en niet schadelijk voor u.

De röntgenfoto's worden beoordeeld door de radioloog. De radioloog analyseert de beelden, beschrijft afwijkingen en bespreekt deze met uw behandelend arts. Wanneer u in het Antoni van Leeuwenhoek bent voor de polikliniek Sneldiagnostiek Borstkanker krijgt u dezelfde dag nog de uitslag. In andere gevallen bespreekt u de uitslag tijdens de volgende afspraak met uw arts.

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie.

De radiodiagnostisch laborant houdt vanachter een scherm contact met u en geeft u instructies.

 

De radiodiagnostisch laborant houdt vanachter een scherm contact met u en geeft u instructies.

Verloop van de diagnose

Mammografie

Voor een mammografie moet u uw bovenlichaam ontbloten.

Aantal foto's

Van elke borst worden minstens twee opnames gemaakt, in verschillende richtingen.

Instructie

 

De radiodiagnostisch laborant houdt vanachter een scherm contact met u en geeft u instructies.

Naar huis

Na de mammografie kunt u gewoon naar huis. U ondervindt geen hinder van het onderzoek.

Wat gaat er gebeuren?

Hoe gaat een mammografie in zijn werk?

Voor een mammografie moet u uw bovenlichaam ontbloten. De radiodiagnostisch laborant plaatst uw borst op een plateau, waarna de borst met een tweede plaat wordt gecomprimeerd. Veel vrouwen ervaren dit samendrukken als vervelend.

Van elke borst worden minstens twee opnames gemaakt, in verschillende richtingen. De radiodiagnostisch laborant houdt vanachter een scherm contact met u en geeft u instructies.

Daarna controleert de laborant direct of de beeldkwaliteit van de foto’s goed is. Dit zegt niets over de medische uitslag. Hierna mag u zich weer aankleden. In totaal duurt het onderzoek ongeveer 15 minuten.

Voorbereiding

Op de dag van de mammografie mag u uw borsten niet insmeren met een verzorgend product zoals bodylotion, olie of zinkzalf. Deze producten kunnen het beeld beïnvloeden, waardoor we de röntgenfoto’s niet goed kunnen beoordelen. U mag overigens wel deodorant gebruiken.

Na het onderzoek

Na de mammografie kunt u gewoon naar huis. U ondervindt geen hinder van het onderzoek.

Zwangerschap, borstvoeding en borstimplantaten

Als u (mogelijk) zwanger bent of als u borstvoeding geeft, moet u dit altijd zo snel mogelijk van te voren melden aan uw arts. Ook als u borstimplantaten heeft, moet u dit doorgeven.

Ondersteuning tijdens behandeling

Parkeren

Het Antoni van Leeuwenhoek heeft de beschikking over een eigen parkeerterrein. Hiervoor volgt u de borden P1. Op het voorterrein, bij de hoofdingang, is een aantal parkeerplaatsen voor mindervaliden gereserveerd. De eerste 20 minuten parkeert u gratis, daarna geldt een tarief van €1,50 per uur met een maximum van €6,50 voor patiënten en bezoekers. Voor overige bezoekers geldt een maximum van €14,-. Op vertroon van uw invalidenkaart kunt u bij de receptie een gratis uitrijkaart krijgen.

Centrum Patiënteninformatie

Er is heel veel informatie beschikbaar over de ziekte kanker en de behandeling daarvan. Welke sites kunt u het beste bezoeken, of in welke brochures vindt u de informatie waar u naar op zoek bent? In het Antoni van Leeuwenhoek is een Centrum Patiënteninformatie waar een team van medewerkers u op weg helpt in het vinden van het passend antwoord op uw vraag.

 

 

Open WIFI

In het hele Antoni van Leeuwenhoek is Wifi beschikbaar en kunt u gratis gebruik maken van internet. Dat geldt echter niet in de bestralingsruimten en op de OK en IC.

Internetcomputer centrale hal

Moet u even wachten voor uw afspraak en u doet dat liever niet in de wachtruimte? In de centrale hal is een pc met internetaansluiting beschikbaar waar u kosteloos gebruik van kunt maken.

Stiltecentrum en gebedsruimte

In de centrale hal van het AVL bevindt zich het Stiltecentrum. U kunt hier mediteren, bidden of juist even helemaal niets doen. U kunt een kaarsje branden of uw gedachten opschrijven in het boek dat speciaal hiervoor klaar ligt.

De vier elementen staan centraal

In de inrichting van het centrum staan de vier elementen - water, aarde, vuur en lucht - centraal. Op een van de wanden zijn negentien stenen schijven aangebracht met daarop symbolen uit verschillende levensbeschouwelijke stromingen.

Islamitische gebedsruimte

Er is ook een islamitische gebedsruimte aanwezig, met een eigen ingang en ingericht volgens de islamitische voorschriften in zacht groen.

Het stiltecentrum en gebedsruimte zijn dag en nacht geopend. U bent hier altijd welkom.

Zondagse vieringen in de Glazen Zaal

Elke zondagochtend om 10.30 uur is er in de Glazen Zaal in het AVL een korte viering van Schrift en Tafel. De sfeer is open en de dienst is voor iedereen toegankelijk, ook voor familieleden en naasten. Als u dat prettig vindt, kunnen vrijwilligers u komen halen en (ook in rolstoel of bed) naar de dienst brengen. Aansluitend aan de dienst kunt u op uw kamer communie of  avondmaal ontvangen.

Meer informatie

Via het Centrum Patiënteninformatie: 020 512 9111

Vermaat restaurant

In de centrale hal vindt u het bezoekersrestaurant annex ziekenhuiswinkel  van Vermaat. Hier kunt u terecht voor een snack, broodje, warme maaltijd of wat te drinken.

Leestafel

In de centrale hal vindt u een grote leestafel waar u kunt kiezen uit verschillende tijdschriften of gewoon aan kunt plaatsnemen voor een kopje koffie.

Kunst

In het Antoni van Leeuwenhoek doen we ons best om de omgeving zo prettig mogelijk in te richten. Op verschillende plekken in het ziekenhuis vindt u kunstwerken. Zo is er bij de MRI wachtruimte op de begane grond een expositieruimte waar verschillende kunstenaars per toerbeurt exposeren.