Punctie

Bij een punctie prikt een arts (radioloog of patholoog) u met een dunne naald in een afwijking. Hierbij worden cellen 'opgezogen'. Deze cellen worden vervolgens in het laboratorium onderzocht. De patholoog bepaalt dan of het om een goedaardige of kwaadaardige afwijking gaat.
Hij geeft de uitslag door aan uw behandelend arts. Bij de volgende afspraak bespreekt de arts deze uitslag met u.

Verloop van de diagnose

Punctienaald

Een punctie is een onderzoek waarbij met een holle naald weefsel of vocht uit de afwijking wordt genomen.

Met behulp van echografie

Een punctie is een verrichting die vaak wordt toegepast voor het stellen van een diagnose. Om te kijken of er sprake is van uitzaaiingen.

 

Met behulp van CT-scan

Onze medewerkers begeleiden u gedurende het hele onderzoek.

Patholoog onderzoekt

De patholoog onderzoekt het afgenomen weefsel. Via uw behandelend arts krijgt u hiervan de uitslag.

Wat gaat er gebeuren

Hoe gaat een punctie op de afdeling radiologie in zijn werk?

De radioloog bepaalt de precieze locatie van de punctie met behulp van echografie of CT-scan. Via een beeldscherm kan hij of zij controleren of de naald exact in de afwijking wordt gebracht. Uw huid wordt eerst op de plek van de punctie ontsmet.

Verdoving

Een punctie voelt aan als een injectie. Dit kan dus pijnlijk zijn. Toch wordt meestal geen verdoving gegeven, omdat dit evenveel pijn doet als de punctie zelf. Alleen bij diepe puncties, bijvoorbeeld in de buik of longen, kan de huid plaatselijk worden verdoofd.

Hoe gaat een punctie op de afdeling pathologie in zijn werk?

Als een afwijking met de hand te voelen is, kan uw behandeld arts u voor een punctie verwijzen naar de afdeling Pathologie. De patholoog lokaliseert eerst nauwkeurig door te voelen waar de afwijking precies zit. Daarna wordt de huid op de plek van de punctie ontsmet. Een punctie voelt net als een prik voor bijvoorbeeld bloed. Meestal voelt u eigenlijk alleen de prik door de huid. Voor een verdoving zou u een zelfde prik krijgen, deze wordt daarom niet gegeven.

Voorbereiding

In principe kunt u uw gebruikelijke medicijnen op de normale manier innemen. Mocht u echter bloedverdunnende middelen gebruiken, dan moet u dit melden aan uw behandelend arts. In sommige gevallen worden de bloedverdunnende middelen een aantal dagen gestopt of wordt er voor een andere dosering gekozen. Als u een stollingsziekte heeft, moet u dit altijd van te voren melden aan uw arts.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek mag u weer naar huis. U krijgt doorgaans geen klachten van een punctie. Wel kan er een blauwe plek ontstaan op de plaats waar u bent geprikt. In sommige gevallen blijft u in overleg met de arts nog even onder controle in het ziekenhuis. Dit duurt gemiddeld een uur.

Ondersteuning tijdens behandeling

Centrum Patiënteninformatie

Er is heel veel informatie beschikbaar over de ziekte kanker en de behandeling daarvan. Welke sites kunt u het beste bezoeken, of in welke brochures vindt u de informatie waar u naar op zoek bent? In het Antoni van Leeuwenhoek is een Centrum Patiënteninformatie waar een team van medewerkers u op weg helpt in het vinden van het passend antwoord op uw vraag.

Open Wifi

In het hele Antoni van Leeuwenhoek is Wifi beschikbaar en kunt u gratis gebruik maken van internet. Dat geldt echter niet in de bestralingsruimten en op de OK en IC.

Vermaat restaurant

In de centrale hal vindt u het bezoekersrestaurant annex ziekenhuiswinkel van Vermaat. Hier kunt u terecht voor een snack, broodje, warme maaltijd of wat te drinken.

Leestafel

In de centrale hal vindt u een grote leestafel waar u kunt kiezen uit verschillende tijdschriften of gewoon aan kunt plaatsnemen voor een kopje koffie.

Internetcomputer centrale hal

Moet u even wachten voor uw afspraak en u doet dat liever niet in de wachtruimte? In de centrale hal is een pc met internetaansluiting beschikbaar waar u kosteloos gebruik van kunt maken.

Stiltecentrum en gebedsruimte

In de centrale hal van het AVL bevindt zich het Stiltecentrum. U kunt hier mediteren, bidden of juist even helemaal niets doen. U kunt een kaarsje branden of uw gedachten opschrijven in het boek dat speciaal hiervoor klaar ligt.

De vier elementen staan centraal
In de inrichting van het centrum staan de vier elementen - water, aarde, vuur en lucht - centraal. Op een van de wanden zijn negentien stenen schijven aangebracht met daarop symbolen uit verschillende levensbeschouwelijke stromingen.

Islamitische gebedsruimte
Er is ook een islamitische gebedsruimte aanwezig, met een eigen ingang en ingericht volgens de islamitische voorschriften in zacht groen.

Het stiltecentrum en gebedsruimte zijn dag en nacht geopend. U bent hier altijd welkom.

Zondagse vieringen in de Glazen Zaal
Elke zondagochtend om 10.30 uur is er in de Glazen Zaal in het AVL een korte viering van Schrift en Tafel. De sfeer is open en de dienst is voor iedereen toegankelijk, ook voor familieleden en naasten. Als u dat prettig vindt, kunnen vrijwilligers u komen halen en (ook in rolstoel of bed) naar de dienst brengen. Aansluitend aan de dienst kunt u op uw kamer communie of avondmaal ontvangen.

Meer informatie
Via het Centrum Patiënteninformatie: 020 512 9111

Stichting Patiëntenzorg NKI

Stichting Patiëntenzorg probeert uw verblijf in het AVL zo comfortabel mogelijk te maken. Zo ontvangen wij patiënten en begeleiders met iets te drinken op de poliklinieken, verzorgen we bloemen en planten voor de centrale hal en wachtruimten, zorgen we voor een wisselende collectie ingelijste reproducties en bezoeken we patiënten met een rijdend winkeltje en een boekenkar.

Daarnaast organiseren we bijzondere activiteiten, zoals een middag rond Pasen en Kerstmis. Landal GreenParks stelt Stichting Patiëntenzorg elk jaar vakantiehuisjes ter beschikking waar patiënten zonder vergoeding kunnen logeren. De zestig vrijwilligers hebben persoonlijke aandacht voor u, uw familie en naasten hoog in het vaandel staan en we proberen het leefklimaat van de patiënten en zij die bij de verpleging betrokken zijn te verbeteren.

Stichting Patiëntenzorg NKI is een belangeloze organisatie, ANBI-geregistreerd, die geheel afhankelijk is van de financiële steun van bedrijven en particulieren.

Meer informatie

Stichting Patiëntenzorg NKI 
Postbus 90203
1006 BE Amsterdam
patientenzorg@nki.nl
www.patientenzorgnki.nl

Kunst

In het Antoni van Leeuwenhoek doen we ons best om de omgeving zo prettig mogelijk in te richten. Op verschillende plekken in het ziekenhuis vindt u kunstwerken. Zo is er bij de MRI wachtruimte op de begane grond een expositieruimte waar verschillende kunstenaars per toerbeurt exposeren.