Fertiliteitspreservatie

De overlevingskansen na de behandeling van kanker zijn tegenwoordig steeds beter. Het Antoni van Leeuwenhoek heeft daarom ook aandacht voor de kwaliteit van leven van de patiënt na de behandelingen. Een mogelijke bijwerking van een behandeling met chemotherapie en radiotherapie is onvruchtbaarheid. Het Antoni van Leeuwenhoek biedt in samenwerking met het Amsterdam UMC/ locatie AMC en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) patiënten de mogelijkheid voor fertiliteitspreservatie. Dit is het invriezen van:

  • zaadcellen (sperma)
  • testisweefsel
  • eicellen
  • embryo's
Fertiliteitspreservatie voor start behandeling

Kankerbehandeling (chemotherapie, radiotherapie, chirurgie) kan schadelijke effecten voor de vruchtbaarheid geven. Fertiliteitspreservatie (invriezen eicellen/embryo's/zaadcellen) kan daarom alleen voorafgaand aan de kankerbehandeling. Dit is in de praktijk het moment tussen diagnose en kankerbehandeling. In sommige gevallen is er weinig tijd. Daarom is het belangrijk dat patiënten tijdig op de hoogte zijn van de mogelijkheden van fertiliteitspreservatie.

Meer informatie

Meer informatie over fertiliteitspreservatie vindt u op de website van het Nederlands Netwerk fertiliteitspreservatie (NNF).