checkpoint remmers

Immuuntherapie met checkpoint remmers

De vorm van immuuntherapie die al het meest is ontwikkeld, is de behandeling met checkpoint remmers die de afweerreactie versterken. Checkpoint remmers voor immuuntherapie worden door de farmaceutische industrie ontwikkeld. U krijgt de checkpoint remmers via een infuus toegediend. Bij deze vorm van immuuntherapie binden de checkpoint remmers aan specifieke schakelaars op de afweercellen of de kankercellen. Hierdoor wordt het afweersysteem geactiveerd.

De afweercellen kunnen nu gemakkelijker de kankercellen herkennen en vernietigen. Behandeling met checkpoint remmers die de afweerreactie versterken wordt al veel gegeven. In grote onderzoeken is aangetoond dat patiënten met bijvoorbeeld melanoom, 
niercelkanker, longkanker of blaaskanker baat kunnen hebben
bij een behandeling met deze checkpoint remmers.

Sommige van deze middelen zijn al officieel geregistreerd als geneesmiddel voor bijvoorbeeld vergevorderd melanoom of bepaalde vormen van longkanker, zoals Ipilimumab (Yervoy®), Nivolumab (Opdivo®) en Pembrolizumab (Keytruda®). Behandelingen met geregistreerde geneesmiddelen worden ook wel standaardbehandelingen genoemd.