Immuuntherapie

Immuuntherapie

Wat is immuuntherapie?

Bij immuuntherapie krijgt u middelen toegediend, die uw eigen afweersysteem versterken. Uw afweersysteem gaat dan zelf actief de kankercellen vernietigen.

Immuuntherapie is in ontwikkeling. Het is nog niet voor alle kankersoorten een standaardbehandeling. Bij het Antoni van Leeuwenhoek willen we dat veranderen. Daarom lopen we voorop in onderzoek naar immuuntherapie. 

Wat gaat er gebeuren?

Meestal worden de middelen toegediend via een infuus. Soms is één keer toedienen genoeg, soms komt u vaker terug. 

Er zijn grofweg vier verschillende soorten immuuntherapie.

Of immuuntherapie voor u een optie is, en welke soort immuuntherapie wordt gekozen, hangt af van veel verschillende factoren. Uw behandelend arts bespreekt met u of in aanmerking komt voor immuuntherapie, en voor welk soort.

Welke bijwerkingen zijn er?

Hoeveel en welke bijwerkingen u krijgt, is lastig te zeggen. Het hangt af van het soort behandeling, de combinatie met andere medicijnen en uw gevoeligheid voor bijwerkingen. Het kan gebeuren dat uw versterkte afweersysteem zich tegen het eigen lichaam gaat richten. U kunt dan last krijgen van een grieperig gevoel, darmontstekingen of huiduitslag. Uiteraard helpen we u om de immuuntherapie zo goed mogelijk te verdragen.

 

Immuuntherapie video KWF

Wat is immuuntherapie?

Bekijk deze animatie van KWF kankerbestrijding waarin uitgelegd wordt wat immuuntherapie/ immunotherapie is, wat het doet en bij welke soorten kanker het toegepast kan worden.
Immuun Longkanker

Hoe werkt immuuntherapie?

Onze afweercellen (T-cellen) checken of er afwijkende cellen in ons lichaam zitten en schakelen deze uit. Kankercellen proberen deze cellen te onderdrukken. Zie hier wat immuuntherapie met checkpoint remmers doet.
publiekslezing publiek

Bekijk de publiekslezing immuuntherapie

Op dinsdag 14 januari organiseerde het Antoni van Leeuwenhoek weer een publiekslezing. Deze keer ging het over immuuntherapie als behandeling voor kanker. Kijk de lezing nu terug.

TIL-studie

In de TIL-studie (fase III-onderzoek) wordt de TIL-behandeling voor patiënten met uitgezaaid melanoom onderzocht.

Op de pagina over de TIL-studie vindt u meer informatie.