John Haanen Consult
123

TIL therapie

Behandeling met Tumor Infiltrerende Lymfocyten (TIL therapie) wordt momenteel toegepast bij patiënten met vergevorderd/uitgezaaid melanoom of niet kleincellig longcarcinoom.

Bij TIL therapie worden afweercellen (T cellen) vanuit de tumor van de patiënt in het laboratorium opgegroeid tot miljarden cellen en daarna teruggegeven aan de patiënt. Deze afweercellen zijn afkomstig uit een stukje tumor van de patiënt. De behandeling begint met het verkrijgen van tumorweefsel middels chirurgische verwijdering. Vaak wordt hier een uitzaaiing voor gebruikt. Vanuit dit tumorweefsel worden de tumor infiltrerende lymfocyten (TILs) in het laboratorium uitgegroeid tot uiteindelijk miljarden afweercellen. Vervolgens krijgt de patiënt een korte voorbehandeling met chemotherapie om het lichaam voor te bereiden op de grote hoeveelheid afweercellen die gegeven gaan worden. Daarna worden de afweercellen via een infuus teruggegeven aan de patiënt. Dit betreft een eenmalige behandeling.

TIL therapie wordt op dit moment alleen nog gegeven als een experimentele therapie in het kader van een klinische studie. TIL therapie wordt momenteel toegepast bij patiënten met vergevorderd/uitgezaaid melanoom of niet kleincellig longcarcinoom.

Celtherapie NKI Stil

Hoe werkt TIL therapie?

Bekijk hier de animatie waarbij de TIL therapie wordt uitgelegd.