Percutane radiologische gastrostomie (PRG)

Wat is een percutane radiologische gastrostomie?

Een gastrostomie is een ingreep waarbij een sonde in de maag wordt geplaatst voor voeding. Dit wordt gedaan wanneer iemand niet genoeg kan eten. Als een sonde via de slokdarm niet mogelijk of te verdragen is, dan kan voor een percutane radiologische gastrostomie (PRG) worden gekozen. Bij een PRG wordt de sonde via de buikwand door middel van beeldvorming op de juiste plek in de maag geplaatst. De sonde wordt op zijn plaats gehouden met een ballon en is geschikt voor langdurig gebruik.


Illustratie percutane radiologische gastrostomie

Wat gaat er gebeuren?

De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. Voor deze behandeling blijft u één dag en mogelijk één nacht in het ziekenhuis. U mag 6 uur voor de ingreep niets eten. Op de verpleegafdeling zal tijdelijk een buisje via uw neus in uw maag gebracht worden (neus-maag sonde). Deze buis is nodig om tijdens de ingreep lucht in uw maag te blazen. Verder krijgt u ook een infuus.

De ingreep vindt plaats op de afdeling radiologie. U ligt op uw rug op een tafel met een röntgenbuis, deze tafel is ontworpen voor beeldgeleide procedures. De interventieradioloog zal eerst een echografie van uw maag maken om de positie van uw lever te bepalen. Verder wordt gecontroleerd of de neus-maag sonde op de goede positie zit. Vervolgens wordt na een klein sneetje en het oprekken van het gaatje de PRG-sonde geplaatst. De sonde blijft op zijn plek door een ballon.

Meestal blijft u na de ingreep een nachtje in het ziekenhuis. In de eerste uren na de ingreep kunt u wat ongemak ervaren rond de sonde. De eerste 6 uur mag de sonde niet gebruikt worden. Na die 6 uur of de volgende dag wordt er eerst een proefvoeding gegeven met water. Als dit zonder problemen verloopt dan mag u starten met de sondevoeding.

Wat zijn de risico’s en bijwerkingen?

De meest voorkomende complicaties zijn onder meer huidinfectie en blauwe plekken. Zeer zeldzame, maar vervelende complicaties zijn onder meer een bloeding of drukwond ter hoogte van de PRG. Verder is het in zeldzame gevallen mogelijk dat de maagopening gaat lekken of dat de dikke darm tijdens het plaatsen van de sonde wordt geraakt en hierdoor een buikvlies ontsteking ontstaat. Van te voren wordt gekeken of u geschikt bent voor de ingreep en welke techniek het meest geschikt is, hierdoor is het risico op complicaties laag (het percentage ernstige complicaties is minder dan 3%).