Antoni van Leeuwenhoek behandelt eerste patiënt met MR-Linac

6 sep. 2018

Antoni van Leeuwenhoek heeft de eerste patiënt bestraald met de MR-Linac, een bestralingsapparaat waarin een MRI-scanner geïntegreerd is. Hiermee is het Antoni van Leeuwenhoek het derde ziekenhuis in Nederland dat werkt met een MRI-geleide bestralingstechniek.

Door de geïntegreerde MRI-scanner in de MR-Linac kunnen vooraf en gedurende de bestraling MRI-beelden gemaakt worden, zodat de tumor vlak voor en ook tijdens het bestralen goed zichtbaar is. Voor patiënten levert deze techniek voordelen op. Dit geldt met name voor patiënten met (bewegende) tumoren in en rond de weke delen van het lichaam zoals o.a. de prostaat en endeldarm. De beeldkwaliteit van het apparaat is hoogwaardig, waardoor tumoren die nu niet zichtbaar zijn tijdens de behandeling goed zichtbaar worden. De bestraling kan hierdoor veel nauwkeuriger op de tumor gericht worden waardoor er minder schade aan het omliggende gezonde weefsel optreedt. Hierdoor kan de bestralingsdosis (flink) verhoogd worden of hoeven patiënten minder vaak bestraald te worden. Zo hoeft een bepaalde groep patiënten in plaats van twintig keer nog maar vijf keer bestraald te worden over enkele maanden.

Tumoren in de weke delen van het lichaam

Het Antoni van Leeuwenhoek zet de MR-Linac in eerste instantie in voor mannen met prostaatkanker. Daarna breidt het ziekenhuis de techniek uit naar patiënten met endeldarmkanker, hoofd-halstumoren, longkanker, slokdarmkanker, gynaecologische tumoren en borstkanker. Ook voor uitzaaiingen in de lever en voor het behandelen van een beperkt aantal klieren in het bekken of de buik, is dit apparaat een uitkomst.

Marlies Nowee, radiotherapeut-oncoloog: 'Het Antoni van Leeuwenhoek loopt al sinds de jaren '90 wereldwijd voorop met beeldgestuurde radiotherapie, dus we zijn blij dat we deze techniek nu ook in ons ziekenhuis aan patiënten kunnen bieden. Het is een veelbelovende techniek, die we de komende jaren steeds verder gaan ontwikkelen, waardoor zoveel mogelijk patiënten baat kunnen hebben bij dit apparaat.'