Geen vervolging tabaksindustrie

10 dec. 2018

Het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag 6 december bepaald dat het Openbaar Ministerie (OM) geen strafrechtelijke vervolging hoeft in te stellen tegen de tabaksindustrie. Zolang de tabaksproducenten zich houden aan de nationale en Europese regels, kan niet gesteld worden dat hun sigaretten illegale producten zijn en is er ook geen sprake van strafbaar gedrag, aldus het hof.

Advocate Ficq deed in 2016 namens longkankerpatiënte Annemarie van Veen en een aantal maatschappelijke organisaties aangifte van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrifte tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. De tabaksindustrie heeft volgens de klagers sigaretten bewust verslavend gemaakt.

Begin dit jaar had het OM zelf al besloten de aangifte niet voor de rechter te brengen, omdat het geen grond zag voor een kansrijke vervolging. Daarop spande Ficq bij het hof een zogeheten artikel 12-procedure aan om alsnog vervolging af te dwingen. Dat wijst de klacht nu af.

Bestuursvoorzitter René Medema is teleurgesteld over de uitkomst:  "Wij deden als eerste ziekenhuis aangifte in de lopende strafzaak tegen vier grote tabaksproducenten. Dertig procent van onze patiënten overlijdt aan de gevolgen van kanker. Onacceptabel wat mij betreft.

Het goede van de strijd van Annemarie van Veen en Benedicte Ficq is dat het beeld in de samenleving over de schuldvraag eindelijk is omgeslagen. Het beeld wat mensen hebben van de tabaksindustrie is gekeerd. Roken is één van de heftigste verslavingen, de tabaksindustrie weet dat en speelt daar op schandelijke wijze op in. De schuld van de verslaving ligt dan ook bij de tabaksindustrie, niet bij hen die willens en wetens verslaafd zijn gemaakt.

 We blijven inzetten op een rookvrije samenleving. Het onlangs afgesloten preventieakkoord is daar een voorbeeld van. Ik roep de overheid op om het behalen van de doelen uit dit akkoord strak te monitoren. We zullen de schadelijke gevolgen van roken onder de aandacht blijven brengen, zeker bij de jeugd. En ik doe hierbij nogmaals een oproep aan Albert Heijn en Jumbo om de voorbeelden van Kruidvat, Trekpleister en Lidl te volgen. Haal sigaretten uit jullie schappen en laat jullie klanten zien dat je daadwerkelijk om ze geeft!