GLCC Journalism Award 2018 voor longarts Wanda de Kanter

3 nov. 2018

Longarts Wanda de Kanter ontving op 3 november de GLCC Journalism Award 2018. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt en is dit jaar door de patiëntenadviesraad van Longkanker Nederland aan Wanda de Kanter toegekend. Wanda krijgt de prijs voor haar uitzonderlijke inzet rondom longkanker in de media.   

Roken is de grootste veroorzaker van longkanker. Iemand die dagelijks aandacht vraagt voor de gevolgen van roken, voor hulp bij stoppen met roken en het voorkomen dat met name jeugd gaat roken is Wanda de Kanter. Naast longarts in het Antoni van Leeuwenhoek, is zij voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd en lid van de specialistenadviesraad van patiëntenorganisatie Longkanker Nederland. Het meest bekend is ze misschien wel van de rechtszaak tegen de tabaksindustrie die ze samen met Anne Marie van Veen, die zelf longkanker heeft, aanspande. Zij krijgt deze prijs omdat ze zich al tientallen jaren inzet voor het zo goed mogelijk behandelen van longkanker én het zoveel mogelijk voorkomen daarvan. Met haar strijd tegen de tabaksindustrie wil ze voorkomen dat kinderen verslaafd raken aan roken. Over deze onderwerpen is Wanda veelvuldig in de media. Ze heeft al twee keer de Vrouw in de Media Award gewonnen.

De award werd op 3 november uitgereikt op de landelijke dag voor patiënten met longkanker en hun familie in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.