NVBMB-prijs voor onderzoeker Tineke Lenstra

9 mrt. 2018

Moleculair bioloog en junior groepsleider Tineke Lenstra krijgt dit jaar de NVBMB-prijs van de Nederlandse Vereniging voor Biochemie en Moleculaire Biologie.  Dit is een prijs voor zeer getalenteerde jonge onderzoekers. Als onderdeel van de prijs mag Tineke een symposium organiseren, waarop ook de prijs zal worden uitgereikt. Dit symposium zal plaatsvinden op 12 september 2018 in het Antoni van Leeuwenhoek.

DNA-transcriptie: hollen of stilstaan
Tineke Lenstra doet onderzoek naar transcriptie: het proces waarin DNA wordt gekopieerd naar RNA, wat er weer voor zorgt dat in de cel eiwitten worden gemaakt. Transcriptie is geen geleidelijk proces maar een kwestie van hollen of stilstaan: uitbarstingen van grote activiteit worden afgewisseld met perioden waarin niets gebeurt. En wetenschappers zijn er nog niet goed achter wat die uitbarstingen op gang brengt.
Belangrijk zijn ze wel, want ze zorgen voor grote verschillen tussen cellen, en kunnen daarmee ook het verschil uitmaken tussen een gezonde en een zieke cel. Tineke Lenstra bekijkt in haar lab moleculen stuk voor stuk met de nieuwste beeldvormende technieken en kan zo die uitbarstingen van activiteit meten. Ook bestudeert ze met haar groep hoe die patronen van wisselende activiteit in het DNA gereguleerd worden en hoe ze op hun beurt het organisme beïnvloeden.

In 2017 kreeg Lenstra voor dit onderzoek een Starting Grant toegekend van de European Research Council (ERC).