Twee Europese beurzen toegekend

10 jul. 2018

Postdoctorale onderzoekers Joana Faria da Silva en Abdelghani Mazouzi hebben van de European Molecular Biology Organization (EMBO) een longterm fellowship gekregen voor hun onderzoek bij het Antoni van Leeuwenhoek. Deze beurs beoogt de carrière van jonge, getalenteerde onderzoekers in een internationale setting te stimuleren.

Joana Faria da Silva werkt in William Fallers onderzoeksgroep, die onderzoekt welke rol RNA-translatie speelt bij darmkanker. Ondanks een enorm verbeterde prognose is darmkanker nog steeds zeer dodelijk. Het is daarom van groot belang om de ziekte nog beter te leren begrijpen. Er zijn aanwijzingen dat stamcellen in de darm aan de wieg staan van de ontwikkeling van darmkanker. In haar EMBO-project wil Joana de rol van RNA-translatie en darmstamcellen bij darmkanker onderzoeken.

Abdelghani Mazouzi is postdoc in de onderzoeksgroep van Thijn Brummelkamp, die met behulp van genetica uiteenlopende menselijke ziekteprocessen onderzoekt. Abdel krijgt zijn EMBO-beurs om de wisselwerking tussen epigenetische veranderingen en de DNA-schaderespons te onderzoeken. Abdel: "Ik ben erg enthousiast over het ontvangen van de EMBO-beurs, waarmee ik genetische screens van haploïde cellen kan gebruiken om nieuwe inzichten te krijgen in complexe biologische systemen."