5000ste registratie voor NABON Borstkankeraudit

Vorige week werd in het AVL Borstkankercentrum de 5000ste patiënt met borstkanker in de NBCA registratie ingevoerd. NBCA staat voor NABON (Nationaal Borstkankeroverleg Nederland) Breast Cancer Audit. Deze audit registreert van alle nieuwe borstkankerpatiënten in Nederland de verrichte diagnostiek, de behandelingen en de resultaten hiervan. Zo krijgen we inzicht in de geleverde kwaliteit van zorg en in die van de andere borstkankercentra in Nederland.

Kwaliteit
In 2011 is gestart met de borstkankeraudit  waar  alle ziekenhuizen in Nederland aan meedoen. Sinds de start zijn er 121.545 geopereerde patiënten door 74 ziekenhuizen geregistreerd waarvan dus 5.000 door het AVL (dat is drie keer zoveel als gemiddeld per ziekenhuis wordt geregistreerd 121.545/74 = 1.642 ). Marie-Jeanne Vrancken Peeters, borstkanker chirurg in het AVL en voorzitter van de NBCA: “De borstkankerzorg in Nederland is van hoog niveau en de borstkankerspecialisten streven ernaar om deze kwaliteit hoog te houden en waar mogelijk te verbeteren. Deze registratie is daarbij essentieel. De afgelopen jaren zagen wij bijvoorbeeld een daling van het percentage irradicale resecties (gedeeltelijke verwijdering van de tumor) bij borstsparende chirurgie. Inmiddels is dit gemiddeld in Nederland  minder dan 3%. Verder zagen wij het percentage directe reconstructies na een borstamputatie in de loop van de jaren stijgen tot nu bijna 30%. Het zichtbaar maken van de geleverde zorg in de NBCA heeft hier zeker aan bijgedragen. ”

Indicatoren
De gegevens die worden ingevoerd is data die nodig is voor de juiste behandeling van de patiënt en afkomstig uit het patiëntendossier. Welke gegevens worden ingevoerd, ofwel welke indicatoren worden gemeten en wat hiervan de resultaten zijn voor het AVL, vindt u in de AVL rapportage.

Bekijk de rapportage