Borstprotheses en lymfklierkanker, is er een relatie?

12 apr. 2019

De afgelopen tijd is er in het nieuws aandacht geweest voor een zeldzame vorm van lymfeklierkanker bij vrouwen met borstprothesen (Engelse afkorting BIA-ALCL).  Wij kunnen ons goed voorstellen dat u naar aanleiding hiervan vragen heeft. Hieronder vindt u de meest gestelde vragen en een link naar de website van de Nederlandse Vereniging Voor Plastische Chirurgie (NVPC). Op de website van de NVPC vindt u uitgebreide informatie en een voorlichtingsfilm hierover. Ook kunt u daar de meest recente ontwikkelingen volgen.

https://www.nvpc.nl

Vragen:

Wat is ALCL en hoe herken ik dit?

De medische term is BIA-ALCL, dit staat voor Breast Implant Associated - Anaplastic Large Cell Lymphoma. In het Nederlands: ALCL, een grootcellig anaplastisch T-cel Lymfoom. Eventuele klachten die zouden kunnen wijzen op ALCL bestaan uit het in korte tijd groter worden van de borst met een borstprothese door lichaamsvocht of een nieuwe, groeiende knobbel in de borst. Als deze klachten, zodra ze optreden, herkend worden is de ziekte goed te behandelen.

Wat is de kans op het krijgen hiervan?

De kans op het krijgen van deze ziekte in de borst bij siliconen implantaten is heel klein, namelijk:  1 op 35.000 voor het 50e levensjaar. Dit loopt op tot circa 1 op de 7000 als een vrouw met implantaten de leeftijd van 75 jaar heeft bereikt. De oorzaak van het ontstaan van borstimplantaat geassocieerd ALCL is nog onbekend.

Moet ik de prothesen preventief laten verwijderen?

Nee, het is niet noodzakelijk om de prothesen te verwijderen.