Voorgevel gevel voorkant avond nacht
123

Daniela Thommen wint Zwitserse wetenschapsprijs

12 feb. 2019

Onderzoeker Daniela Thommen heeft 7 februari de Pfizer Forschungspreis, een prestigieuze Zwitserse onderzoeksprijs gewonnen voor haar fundamentele en vernieuwende onderzoek naar het verbeteren van immuuntherapie. 

Daniela Thommen werkt als senior postdoc in het lab van Ton Schumacher in het Antoni van Leeuwenhoek en kreeg de prijs voor haar artikel dat 11 juni 2018 werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine. Hierin laten de onderzoekers zien dat T-cellen die niet meer in staat zijn tumorcellen te doden, helemaal niet uitgeput zijn, maar juist veelbelovende doelwitten vormen voor immuuntherapie. 

De prijs

De Pfizer Forschungspreis is een prestigieuze Zwitserse prijs voor jonge wetenschappers die fundamenteel of klinisch medisch onderzoek doen. Daniela won hem in de categorie oncologie, samen met twee co-auteurs van haar winnende paper. Winnaars krijgen een geldprijs van 15.000 Zwitserse frank en een kunstwerk. 

Het onderzoek

De onderzoekers onderwierpen tumorweefsel van patiënten met longkanker aan een grondige moleculaire en functionele analyse. Ze lieten zien dat zogenaamde uitgeputte T-cellen, die de kracht verloren hebben om tumorcellen te doden, juist zeer nuttige andere eigenschappen hebben: ze herkennen tumorcellen het best en lokken nieuwe immuuncellen naar de tumor. Klinisch zijn deze T-cellen van groot belang want patiënten met veel van deze cellen in hun tumor hebben de meeste kans op een succesvolle immuun-behandeling met checkpointremmers. 

Daniela Thommen gaat verder met haar onderzoek naar deze bijzondere T-cellen als mogelijke biomarker voor succesvolle immuuntherapie. In december kreeg ze hier een KWF Young Investigator Grant voor van een half miljoen euro. 

Meer informatie over de prijs: