Maarten van der Weijden zwemt ook voor onderzoeken van het Antoni van Leeuwenhoek

26 apr. 2019

Maarten van der Weijden heeft elf onderzoeken uitgekozen waar hij tijdens de Elfstedenzwemtocht voor zwemt. De oud-Olympisch kampioen duikt op 21 juni weer de Friese wateren in voor de 199 kilometer lange tocht. Ook dit jaar heeft hij elf onderzoeken uitgekozen waar het ingezamelde geld naartoe gaat. Twee onderzoeken worden in het Antoni van Leeuwenhoek uitgevoerd.

Met een bloedtest het nut van chemotherapie na darmkankeroperatie bepalen

Nodig: € 1.085.006,90,- 
Dr. Remond Fijneman

AVL onderzoekers onder leiding van dr. Remond Fijnenman ontwikkelen een bloedtest waarin ze kunnen zien of patiënten met darmkanker na hun operatie aanvullende chemotherapie nodig hebben om uitzaaiingen te bestrijden.

Samenvatting:
Sinds kort is het mogelijk om het DNA van tumoren op te sporen in bloed en te analyseren. In dit onderzoek wordt onderzocht of met zo'n bloedtest te voorspellen is welke darmkankerpatiënten met lymfeklieruitzaaiingen baat hebben bij aanvullende chemotherapie na de operatie. Met de huidige technieken is deze afweging niet te maken. Onduidelijk is welke patiënten na de operatie ziektevrij zullen zijn en welke patiënten kans lopen dat de ziekte terugkeert. Uit voorzorg krijgt iedereen chemotherapie. Patiënten worden dus blootgesteld aan een zware behandeling met veel bijwerkingen zonder te weten of dat zinvol is. Met dit onderzoek kan een deel van de darmkankerpatiënten hopelijk een onnodige chemokuur bespaard blijven.

Implementatie van HIPEC bij eierstokkanker stadium III

Nodig: € 268.632,60
Dr. Willemien van Driel

Een HIPEC-behandeling (een spoeling met verwarmde chemotherapie) verlengt de levensduur van vrouwen met gevorderde eierstokkanker. Nu mogen alleen centra met voldoende ervaring deze operatie aanbieden. Door dit onderzoek onder leiding van AVL gynaecoloog Willemien van Driel wordt er een implementatieplan opgesteld, waardoor de behandeling in meerdere centra kan plaatsvinden.

Samenvatting:
Uit  eerder KWF-gefinancierd onderzoek blijkt dat vrouwen met gevorderde eierstokkanker een jaar langer overleven wanneer ze een HIPEC-behandeling (een spoeling met verwarmde chemo) krijgen.

Dit studieresultaat vraagt erom dat de HIPEC-behandeling in meer ziekenhuizen de standaard wordt voor dit stadium (III) eierstokkanker. De operatie geldt als hoog-complexe zorg, waardoor alleen centra met voldoende ervaring deze mogen aanbieden. In dit project willen de onderzoekers een implementatieplan voor heel Nederland uitrollen, zodat de behandeling in korte tijd veilig in meerdere centra geïntroduceerd kan worden.