Voorgevel gevel voorkant avond nacht
123

Toxiciteit na overlijden

15 apr. 2019

Steeds meer begrafenisondernemingen vragen bij nabestaanden om een verklaring van het ziekenhuis of de behandelend arts dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij de crematie van een overleden patiënt die met chemotherapie of isotopen is behandeld.

Voor chemotherapie geldt dat dit binnen 7 tot 10 dagen na de laatste toediening uit het lichaam is verdwenen. De meeste patiënten  krijgen geen chemotherapie meer binnen deze 7 tot 10 dagen, of het overlijden moet heel acuut zijn.

Voor isotopen geldt dat dit afhangt van het type isotoop dat is gebruikt bij de behandeling. Hoe langer de halfwaardetijd, des te langer dit in het lichaam aanwezig zal zijn. Ook het type straling dat vrijkomt bij verval van medische isotopen is hierin leidend. Bij jodiumbronnen die worden gebruikt bij de behandeling van prostaatkanker kan dit een zeer lange periode betreffen waarin cremeren niet is toegestaan. In dit specifieke geval kan geadviseerd worden om of niet te cremeren of om de prostaat met de jodiumbronnen voor de crematie te verwijderen. In alle andere gevallen is het raadzaam om met de betreffende stralingsdeskundigen of nucleair geneeskundigen van het ziekenhuis overleg te hebben. Omdat een strenge selectie wordt toegepast voordat patiënten een behandeling met medische isotopen ondergaan zijn de risico's in de meeste gevallen verwaarloosbaar.