Voorgevel gevel voorkant avond nacht
123

Wilbert Zwart krijgt ASPIRE award voor medicijntest op 3D-printmatrix

14 mrt. 2019

De Amerikaanse Mark Foundation heeft Wilbert Zwart van het Antoni van Leeuwenhoek als enige onderzoeker buiten de VS een ASPIRE award toegekend. Hij krijgt daarmee 154.000 euro om onderzoek te doen naar een 3D-geprinte matrix waar uitgezaaide borstkankercellen op kunnen groeien. Of die cellen op een bepaald medicijn reageren, voorspelt hopelijk of de patiënt waar die cellen uit komen ook reageert op dat middel. 

Artsen hebben de keuze uit verschillende medicijnen als borstkankerpatiënten uitzaaiingen hebben. Maar wat is de beste keuze? "Van tevoren weet je niet altijd welk medicijn het best zal werken bij die patiënt", zegt onderzoeker Wilbert Zwart van het Antoni van Leeuwenhoek. "Dus er is behoefte aan hulpmiddelen om die keuze nog beter te kunnen maken."

Daarom gaan Zwart en collega-onderzoeker Luis Solorio van Purdue University onderzoeken of ze kankercellen buiten het lichaam alvast kunnen testen op hun gevoeligheid voor medicijnen. Ook willen ze bepalen of de reactie van de tumorcel op de medicijnen buiten het lichaam hetzelfde resultaat geeft als de effecten op de tumor in de patiënt. Met de 154.000 euro die verbonden is aan de  ASPIRE award van de Mark Foundation for Cancer Research gaan ze uitgezaaide borstkankercellen van patiënten kort laten groeien op een 3D-geprinte matrix. 

Op die cellen gaan ze het medicijn dat de patiënt krijgt testen. Zwart: "We hopen dat de reactie van die cellen kan voorspellen of de patiënt reageert op de behandeling. In ons onderzoek gaan we daarom het lot van de cellen op de 3D-matrix vergelijken met het resultaat van de behandeling van de patiënt. Als deze techniek werkt, kan ze in de kliniek veel toevoegen. Bovendien zou je op deze manier heel goed klinisch relevant onderzoek kunnen doen naar de biologie van uitgezaaide kanker." 

Luis Solorio ontwikkelde een ondergrond (matrix) waarop uitgezaaide borstkankercellen goed kunnen groeien. Een 3D-printer maakt die matrix. De samenwerking met de technisch hoogleraar aan Purdue past perfect in Zwart's aanstelling als bijzonder hoogleraar aan Eindhoven University of Technology: "Grote sprongen in de wetenschap gaan vaak hand in hand met technische innovaties. Tegelijkertijd heeft een technicus de biologische connectie en klinische vraagstelling nodig om de beste toepassing van de nieuwe techniek mogelijk te maken. Binnen het Antoni van Leeuwenhoek hebben we een ideale omgeving om deze nieuwe technieken toe te passen en samen door te ontwikkelen."