Het is lente in het land; geniet verstandig!

8 apr. 2020 10:39

Het zal niemand zijn ontgaan; de lente is aangebroken! Veel mensen willen nu optimaal van de zon genieten, helemaal omdat we natuurlijk heel veel binnen zitten in deze gekke tijd. Een beetje UV-straling is goed voor de gezondheid, maar zoals bij alles waar 'te' voor staat: teveel uv-straling is schadelijk. Zonlicht bestaat uit infrarood en ultraviolete stralen (UV). Uv-straling beschadigt de huidcellen. Na een dagje zonnen zijn er per huidcel ontelbare beschadigingen aan het erfelijk materiaal (DNA). UVB-straling verbrandt de huid, terwijl UVA-straling de huid versneld veroudert. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid UV-straling die het aardoppervlak  bereikt. De zonkracht kan in Nederland variëren tussen 0 en 10. De zonkrachtschaal geeft globaal aan hoe lang de huid van een gemiddelde persoon midden op de dag zon kan verdragen.

Vanaf deze periode zullen er steeds vaker periodes met veel zon zijn. Geniet van de zon, maar let er wel op dat je nooit verbrandt.

Hoe geniet je verstandig van de zon:

  • Smeer in Nederland altijd dagelijks een zonnebrandcrème met SPFT 15 en op een zonnige dag SPF 30.Ga je langer naar buiten of ben je op vakantie, smeer dan ook PSF 30.
  • Smeer een half uur voordat je de zon in gaat een voldoende dikke laag zonnebrandcrème. Gebruik een crème die je zelf aangenaam vindt, zodat je lekker vaak smeert.
  • Herhaal dit in ieder geval elk 2 uur, zeker bij zweten, zwemmen (ook al is de crème waterproof) en bij een hogere zonkracht.
  • UV-straling gaat door glas heen. Een gewone (auto)ruit laat circa 10% UVB en 70% UVA-straling door, smeer je daarom altijd in.
  • Smeer ook als je onder een parasol of in de schaduw zit. Dan kun je namelijk ook verbranden. Zand, water en sneeuw reflecteren de zon, dit betekent meer kans op snellere verbranding.
  • Ga niet in de zon zitten tussen 12 en 15 uur. Buiten activiteiten op zonnige dagen het liefst voor 10 of na 16.00 uur
  • Bedek je huis, draag UV werkende kleding, zet een hoed of per op en draag een zonnebril met UV werende glazen .
  • Ga niet onder de zonnebank, dat is even schadelijk als de zon!