Impuls voor onderzoek naar betere farmacotherapie in de kinderoncologie

16 okt. 2020 12:50

Per 1 november 2020 gaat prof. dr. Alwin Huitema, ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog in het Antoni van Leeuwenhoek (AvL), in deeltijd werken bij het Prinses Máxima Centrum. Samen met ziekenhuisapotheker dr. Lidwien Hanff gaat hij het farmacologisch onderzoek voor kinderen met kanker verder uitbreiden. Hierdoor wordt de samenwerking met het Prinses Maxima Centrum geïntensiveerd en wordt de kennis vanuit de volwassenenoncologie geïntegreerd met de kinderoncologie.

Alwin Huitema Oktober 2020
'We kunnen grote stappen gaan zetten in de farmacotherapie bij kinderen. Nieuwere geneesmiddelen zijn vaak al bekend in de volwassen setting, maar informatie over toepassing bij kinderen ontbreekt nogal eens.'
Alwin Huitema Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog

Huitema: ‘deze deeltijdaanstelling beschouw ik als een onderstreping van een vruchtbare samenwerking die al langer bestaat.’ De farmacologie is een onmisbare ondersteunende discipline in de behandeling van de verschillende typen tumoren. De onderzoeksgroep van Huitema en Hanff gaat de research op onco-farmacologisch gebied uitbreiden. Huitema is nu bijna een kwart eeuw onderzoeker, ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog in het AVL. Huitema neemt veel kennis mee uit de volwassenenoncologie. Nieuwere geneesmiddelen zijn vaak al bekend in de volwassen setting, maar kennis over toepassing bij kinderen ontbreekt nogal eens.

Grote stappen zetten

‘Ik draag mijn expertise aan over de juiste dosis, over wat je moet doen als kinderen ouder worden, en welke combinaties van medicijnen je kunt inzetten. Met onze groep kunnen we de research op dat vlak uitbreiden en verder verdiepen. We kunnen grote stappen gaan zetten in de farmacotherapie bij kinderen. Nieuwere geneesmiddelen zijn vaak al bekend in de volwassen setting, maar informatie over toepassing bij kinderen ontbreekt nogal eens. Bij vernieuwingen in de inzet van geneesmiddelen bij kinderen, kan ik gebruik maken van eerdere research bij volwassenen. Dan weten we al veel van de werking en bijvoorbeeld de kinetiek. Je begint dus niet bij nul.’ aldus Huitema.

Samenwerking is cruciaal

Niet alleen de expertise uit beide organisaties wordt hiermee bij elkaar gebracht, het Máxima maakt ook gebruik van de faciliteiten van het AvL. Zoals de pas gebouwde apotheek, die nu over een enorm onderzoekslab beschikt. En over een prachtige productie-unit voor geneesmiddelenbereiding.

Lees het volledig artikel hier.